Δεν ήταν μυστικό πως τους τελευταίους μήνες εξελισσόταν μία
διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και του ισχυρού ανδρός της ΚΑΕ
Παναθηναϊκός και προέδρου του Ερασιτέχνη σχετικά με την υλοποίηση
κατασκευής της «γηπεδικής ταυτότητας» του ιστορικού συλλόγου της Αθήνας.
Κάτι δηλαδή που είχε (έχει) πετύχει ο ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, ο Ολυμπιακός στο μεγάλο λιμάνι, η ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια. Ομάδα χωρίς «γηπεδική ταυτότητα» δεν είναι σε θέση να επιβιώσει, φερόταν να πιστεύει και μάλλον δικαιολογημένα η πλευρά Γιαννακόπουλου.
Το προηγούμενο και μάλλον «φαραωνικό» project για μία μικτή δομή,
γηπέδου και εμπορικών εγκαταστάσεων στον Ελαιώνα, είχε προσκρούσει σε
αντιδράσεις. Η πλευρά Γιαννακόπουλου στην αρχή πρότεινε το σχέδιο
«Athens Alive», το οποίο προέβλεπε ευρύτητα εμπορικών χρήσεων.
Γρήγορα έγινε αντιληπτό πως αυτή η προοπτική δεν θα είχε μέλλον. Επελέγη, λοιπόν, ως εναλλακτική πρόταση το «Σχέδιο Βοτανικός» που προέβλεπε «γηπεδική χρήση» του χώρου αυτού, με ρητή δέσμευση ωστόσο πως παράλληλα με το γήπεδο ποδοσφαίρου θα κατασκευαζόταν και το κλειστό του μπάσκετ.
Τελικά, αυτή η εναλλακτική πρόταση συζητήθηκε με τους κυβερνητικούς παράγοντες. Η έκβαση της διαπραγμάτευσης ήταν θετική ως φαίνεται, αλλά δεν υπήρξε δημοσιοποίηση. Η πλευρά Γιαννακόπουλου επέμενε ωστόσο και σε έναν θεσμικό μανδύα, ο οποίος θα περιέκλειε το όλο project. Το αποκάλεσαν το «όραμα της Βαρκελώνης».
Η θεσμική πανοπλία του Παναθηναϊκού
Η δομή του όλου εγχειρήματος βασίστηκε στην ανάθεση της λειτουργίας-διοίκησης του «Σχεδίου Βοτανικός» στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, ταυτόχρονα με τη συγκρότηση μιας πλατιάς βάσης φίλων-οπαδών της ομάδας, η οποία θα λειτουργούσε και ως φορέας.
Η δημιουργία δηλαδή μιας συλλογικής πανοπλίας, η οποία θα καθιστούσε τη λειτουργία της ομάδας και των υποδομών της αυτόνομη έναντι των εκάστοτε προσώπων-επιχειρηματιών που θα ηγούνταν. Μία συλλογικότητα που θα μπορούσε να διασφαλίσει τη διαχρονικότητα του εγχειρήματος αλλά και τη διασφάλισή του έναντι «κεντρόφυγων» τάσεων.
Δεν είναι, ωστόσο, μόνον ζήτημα δημάρχου. Είναι κυρίως ζήτημα Μαξίμου, του παρόντος, του επόμενου και των μεθεπομένων. Η δημοσιοποίηση του «Σχεδίου Βοτανικός» όχι από τους εμπλεκομένους αλλά από τρίτες πηγές ενδεχομένως να λαμβάνει και τον χαρακτήρα πρόκλησης αντίδρασης και από πλευράς Μητσοτάκη, νικητή των ευρωεκλογών.
Διότι σε αντίθετη περίπτωση (σιωπής ασυρμάτου από την Νέα Δημοκρατία), τότε, πιθανώς, να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες. Υπάρχει ένας κόσμος του Παναθηναϊκού ο οποίος αντιλαμβάνεται πως η «γηπεδική ταυτότητα» είναι απαραίτητο εργαλείο για τη μελλοντική και συγκροτημένη πορεία μιας ομάδας της οποίας το ποδοσφαιρικό τμήμα καταταλαιπωρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η ταλαιπωρία αυτή σε κάποιες στιγμές οδήγησε και σε καταστροφικές εκτιμήσεις ως προς την ίδια την επιβίωση της ΠΑΕ. Άλλωστε, η προεκλογική περίοδος είναι προσοδοφόρα ως προς το κλείσιμο κομβικών deals. Αυτό το γνωρίζουν όλες οι πλευρές. Προπαντός το γνωρίζουν οι πολιτικοί.
Τι ακριβώς όμως προβλέπει η συμφωνία
Όπως αποκαλύπτει το sdna.gr, o Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε φτάσει σε συμφωνία με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ανέγερση δύο γηπέδων στον Βοτανικό, τα οποία θα άλλαζαν τον ρου της ιστορίας του συλλόγου.
Πιο συγκεκριμένα, Παναθηναϊκός και Πολιτεία κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου ποδοσφαίρου και απέμενε το τελικό «ΟΚ» για την κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ που θα φιλοξενούσε τους πρωταθλητές Ελλάδας.
Μια Παναθηναϊκή Πολιτεία που συνεχίζει να στριφογυρίζει στο μυαλό του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ως το έργο που θα αφήσει εποχή στον ελληνικό αθλητισμό και θα δημιουργήσει ένα λαμπρό μέλλον για τον σύλλογο καθιστώντας τον αυτάρκη οικονομικά, μια για πάντα.
Από την ημέρα που το πρότζεκτ για το Athens Alive «κάηκε» οριστικά - κι αυτό συνέβη όταν οι ξένοι χρηματοδότες διαπίστωσαν ατολμία της ελληνικής κυβέρνησης στην αλλαγή του συντελεστή δόμησης στην περιοχή του ΟΑΚΑ - στο τραπέζι έπεσε εκ νέου η λύση του Βοτανικού.
Όχι όμως ως μία απλή θεωρία πια. Διότι τα ξένα fund μπορεί να έβλεπαν το «Athens Alive» δικαιολογημένα ως ένα ακόμα επιχειρηματικό project, όμως ο Γιαννακόπουλος είχε και έχει διαφορετικές προτεραιότητες, θέλοντας να βάλει τη σφραγίδα του σε ένα μεγαλεπήβολο έργο ζωής που θα αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην Παναθηναϊκή ιστορία.
Γι' αυτό και γρήγορα ξεπέρασε τις δεύτερες σκέψεις που είχε για τον Βοτανικό. Μπορεί το σημείο να μην κάλυπτε όλα τα «θέλω» του, να μην αποτελούσε τη βασική του επιθυμία, όμως εξελίσσεται σε μονόδρομο πλέον για τον Παναθηναϊκό.
Όπως αναφέρει το sdna.gr, o Παναθηναϊκός και η κυβέρνηση σύστησαν προ καιρού δύο ξεχωριστές ομάδες εργασίας, οι οποίες μέσα από αμέτρητα ραντεβού προχώρησαν σιγά - σιγά το θέμα, χωρίς τίποτα να βγει στη δημοσιότητα, ώστε να δυσχεράνει την κατάσταση.
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές είχαν φτάσει σε απόλυτη συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά στο γήπεδο ποδοσφαίρου, είναι κοινώς γνωστό ότι δεν υφίσταται κανένα νομικό κώλυμα. Με παλιότερο προεδρικό διάταγμα όλες οι απαιτούμενες διατάξεις για την ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου 35-40.000 θέσεων έχουν ψηφιστεί. Εν ολίγοις, απομένει ο βασικότερος παράγοντας, δηλαδή το ρευστό. Με ένα σεβαστό κεφάλαιο μπορεί να σηκώσει άμεσα το γήπεδο δίχως το παραμικρό πρόβλημα.
Ο βασικός όρος για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ
Παράλληλα με το γήπεδο του ποδοσφαίρου, ο νόμος που έχει ψηφιστεί προβλέπει και την κατασκευή ενός κλειστού γηπέδου για τον Ερασιτέχνη.
Το πιο σημαντικό όμως είναι το «ΟΚ» που δόθηκε από την Πολιτεία στον απαράβατο όρο τον οποίο έθεσε η πλευρά του Παναθηναϊκού για να προχωρήσει το πλάνο. Ένα γήπεδο 15.000 θέσεων αποκλειστικά για μπάσκετ που θα αποτελούσε την έδρα του «τριφυλλιού», ολοκληρώνοντας έτσι το πράσινο παζλ και δημιουργώντας μια μικρή Παναθηναϊκή πόλη.
Το σχέδιο απαιτεί μια αλλαγή στον Βοτανικό, καθώς στο αρχικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει εγκριθεί δεν υφίσταται γήπεδο μπάσκετ.
Ουσιαστικά, ο Γιαννακόπουλος ζήτησε τη μετατροπή που αφορά στο ήδη εγκεκριμένο σχέδιο για το κλειστό του Ερασιτέχνη. Κερδίζοντας χώρο με διάφορες παρεμβάσεις, ο Παναθηναϊκός θέλει να κατασκευάσει ένα κλειστό γήπεδο 15.000 θέσεων, που στα έγκατά του θα φιλοξενεί και τα γήπεδα, τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη!
Η δημιουργία του πυρήνα του ενιαίου Παναθηναϊκού ήταν ένας απαράβατος όρος που τέθηκε από την πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως είτε θα προχωρήσουμε σε λύση ανέγερσης δύο γηπέδων 5 αστέρων για τον Παναθηναϊκό είτε… τίποτα.
Ένας όρος που έγινε δεκτός από την κυβέρνηση. Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές τις συναντήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες παρών ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει ανάψει κι αυτός με τη σειρά του το πράσινο φως για να προχωρήσει το τεράστιο αυτό έργο.
Το παζλ, όμως, είχε ακόμη ένα κομμάτι για να ολοκληρωθεί. Διότι δικαίως κάποιος θα αναρωτηθεί πού βρίσκεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε όλο αυτό το σχέδιο.
Μέσα και στην ΠΑΕ ο Γιαννακόπουλος αν πάρει σάρκα και οστά το έργο
Κάπου εκεί υπάρχει και ακόμα μία είδηση-βόμβα, που θα περνούσε τον Παναθηναϊκό στο επόμενο στάδιο, πιθανώς στο επόμενο επίπεδο.
Σύμφωνα με το sdna.gr, σε περίπτωση που υπήρχε οριστική συμφωνία με την κυβέρνηση, αν προχωρούσε η λύση του ενιαίου Παναθηναϊκού, τότε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε αποφασίσει να βγει μπροστά και - μέσω του Ερασιτέχνη - να γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στον σύλλογο, κάτι φυσικά που θα περιλάμβανε και την ΠΑΕ.
Με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό για το παρόν και το μέλλον του συλλόγου. Κι αυτό ήταν δέσμευση. Οι υπογραφές στο σχέδιο αυτό θα συνεπάγονταν και ανάληψη συνολικής ευθύνης στο πρότζεκτ «Ενιαίος Παναθηναϊκός».
Διότι θα ήθελε να ηγηθεί σε όλα τα επίπεδα της προσπάθειας κατασκευής μιας Παναθηναϊκής Πολιτείας και θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του «εγγυητή» τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στην «υγεία» που έπρεπε να εκπέμψει το ποδοσφαιρικό τμήμα, μέχρι τότε.
Οι τέσσερις άξονες χρηματοδότησης του έργου
Κι επειδή το θέμα ήταν (και είναι) πολύ προχωρημένο, πάμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο είχε αποφασιστεί να γίνει η χρηματοδότηση αυτού του τεράστιου έργου, που θα αντλούσε κεφάλαια από τέσσερις βασικούς άξονες.
Το πρώτο μέρος θα αφορούσε σε ένα κονδύλι από την Περιφέρεια - κάτι ανάλογο έγινε και με το γήπεδο της ΑΕΚ - για το οποίο υπήρχε ήδη συμφωνία, δίχως ακόμα να είναι γνωστό το ακριβές νούμερο της οικονομικής ενίσχυσης.
Το δεύτερο αφορούσε σε κεφάλαια από το ταμείο κρατικών επενδύσεων που θα είχε βασικό χρηματοδοτικό ρόλο στο όλο πρότζεκτ.
Το τρίτο θα ήταν τα ίδια κεφάλαια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.
Το τέταρτο και τελευταίο αφορούσε σε δάνεια με ευμενείς όρους από συγκεκριμένες τράπεζες.
Οι τράπεζες είχαν ήδη δώσει την (προφορική) έγκρισή τους, καθώς το «Σχέδιο Διπλής Ανάπλασης Λεωφόρου-Βοτανικού» έχει μείνει αμανάτι στα χέρια τους, με συνέπεια να τους βάζει διαρκώς μέσα.
Πράσινο φως και από τις εμπλεκόμενες τράπεζες
Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που κόλλησε το προηγούμενο εγχείρημα για ανέγερση γηπέδου στον Βοτανικό αφορούσε στην εμπορική χρήση του Mall, το οποίο εν τέλει δεν χτίστηκε ποτέ κι έμεινε μόνο στα… μπετά.
Σήμερα το Mall μοιάζει με ένα ημιτελές «κουφάρι». Ανήκει στις τράπεζες οι οποίες καλούνται να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και φόρους για ένα ακίνητο που δεν έχει την παραμικρή αξία. Ακόμα και για αυτό είχε προβλεφθεί λύση, αφού είχε βρεθεί η εταιρεία που θα αναλάμβανε την εξαγορά, την ανέγερση, αλλά και τη λειτουργία του.
Το μόνο σενάριο που θα μπορούσε να κωλυσιεργήσει τη δεδομένη συμφωνία ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και κυβέρνηση ήταν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Διότι σε περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν κανονικά τον Οκτώβριο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ένα ολόκληρο τετράμηνο για να περάσει την τροπολογία που έλειπε για να αλλάξει ο συντελεστής δόμησης για το γήπεδο μπάσκετ και να φύγει το τελευταίο «αγκάθι».
Τώρα με τις εκλογές να απέχουν περίπου 40 ημέρες είναι μάλλον ανέφικτο να τελειώσουν όλα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Πριν από περίπου έναν μήνα, σε μία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης επεσήμανε πως σε περίπτωση που εκλεγεί, θα είναι απόλυτα θετικός στο ενδεχόμενο ανέγερσης γηπέδου στον Βοτανικό.
Πιθανότατα, όμως, δεν γνώριζε ότι την ίδια στιγμή οι εξελίξεις έτρεχαν με πολύ γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι θα περίμενε, όταν έκανε τη δήλωση. Αποτελούσε, ωστόσο, κοινή δέσμευση ότι το γήπεδο δεν θα αποτελούσε «προϊόν προεκλογικής εκστρατείας» για τον οποιονδήποτε. Ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για τον Μπακογιάννη, που ανήκε σε άλλο πολιτικό πόλο, ούτε από τον Παναθηναϊκό.
Η δέσμευση και η επιθυμία του Μπακογιάννη, όμως, έχει τη σημασία της για την επόμενη μέρα και αξίζει να σημειωθεί σήμερα που αποκαλύπτεται σε όλη την έκφανσή του το πλήρες σχέδιο.
Διότι ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει απλώς ρυθμιστικό/διαδικαστικό ρόλο αλλά κομβικό στη δημιουργία του Βοτανικού. Κι από Δευτέρα, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά αναφορικά με τον Δήμο Αθηναίων, η πρώτη «καυτή πατάτα» θα βρίσκεται στα χέρια του κ. Μπακογιάννη.
Φτάνοντας στο προκείμενο, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να αρχίσει και πάλι η συζήτηση από την αρχή. Δεν είναι κάτι παράλογο, καθώς φυσικά και η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει για να δημιουργηθούν τόσο βαριές κατασκευές και μια ολική αναδόμηση της περιοχής.
Όπως αντιλαμβάνεται κάποιος, η ισορροπία είναι λεπτή. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση εμπεριέχει λίγα βήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Οι «κάλπες», όμως, δείχνουν ότι αν δεν υπάρξει ολική ανατροπή των μαθηματικών δεδομένων, την τελική έγκριση του σχεδίου θα πρέπει να τη δώσει η ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη. Δηλαδή ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Αυτός που βρίσκεται στην πλέον άβολη θέση από όλους είναι ο Παναθηναϊκός και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί, είτε με το «Athens Alive» είτε τώρα με τον Βοτανικό, να δώσει λύση στο γηπεδικό ζήτημα που κρατάει σιδεροδέσμιο το «τριφύλλι». Το θέμα δεν είναι πολιτικό. Δεν αφορά κόμματα. Αφορά το μέλλον ενός συλλόγου. Για το «τριφύλλι» είναι αδιάφορο αν η λύση θα δοθεί από την υπάρχουσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή από μία νέα πιθανή κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Το θέμα είναι να μην αποβεί ακόμη μία προσπάθεια άκαρπη, όπως συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Το ζήτημα του νέου ενιαίου σπιτιού του Παναθηναϊκού δεν χρειάζεται να μπει στις προεκλογικές ατζέντες και να χρησιμοποιηθεί με σκοπό την ψηφοθηρία. Δεν είναι κομματικό ζήτημα, είναι καθαρά αθλητικό και έτσι πρέπει να παραμείνει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε, αλλά όλα κρίνονται από την επόμενη κυβέρνηση
Από τη μία υπάρχει η δεδομένη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ για την αποπεράτωση αυτού του τεράστιου έργου σε περίπτωση που η κυβερνητική ισορροπία παραμείνει αναλλοίωτη και μετά τις εκλογές. Τώρα η μπάλα περνάει και στο γαλάζιο στρατόπεδο που καλείται να πάρει ξεκάθαρη θέση και να δεσμευτεί ότι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο σε αυτό το τεράστιο έργο πνοής και ανάπτυξης για την ίδια την περιοχή. Θα το κάνει ή θα φέρει τα πάνω-κάτω; Θα βάλει τρικλοποδιές ή τη σφραγίδα της;Η διαμόρφωση των νέων συνθηκών, μέσω των ζυμώσεων της προεκλογικής περιόδου, θα κρίνουν τα επόμενα καθοριστικά βήματα.
Αυτήν τη φορά ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά στο όνειρο. Πολύ κοντά. Πιο κοντά από ποτέ. Ακόμα είναι, απλώς εκεί που ήταν έτοιμες να πέσουν οι υπογραφές τελείωσε το μελάνι από το στυλό. Τα συμβόλαια είναι εκεί και περιμένουν…
Η επιβεβαίωση από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο
Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η επιβεβαίωση όλων των παραπάνω από τον ίδιο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε στον ΣπορFM 94,6.:
«Δεν υπάρχουν υπογραφές με την κυβέρνηση. Όμως, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι υπάρχουν πολύ προχωρημένες συζητήσεις. Δεν ήταν κάτι που ήθελα να βγει στη δημοσιότητα, αλλά δεν μπορώ να αμφισβητήσω ότι όσα γράφτηκαν είναι αλήθεια».
«Η ιστορία έχει δείξει πως όταν κάτι βγάζει το SDNA, κάπου υπάρχει βάση. Δεν είναι ώρα για να συζητάμε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν εκλογές. Βγήκε ένα δημοσίευμα. Εγώ δεν μπορώ να αρνηθώ ότι δεν υπήρχαν συζητήσεις. Ό,τι αναγράφεται έχει μεγάλες δόσεις αλήθειας» σημείωσε αρχικά.
Εν συνεχεία μίλησε:
Για το αν είναι προεκλογικό τέχνασμα η περίπτωση Βοτανικού: «Εδώ και τρία χρόνια προσπαθώ να βρω λύση να στεγάσει τον ενιαίο Παναθηναϊκό. Το ποδόσφαιρο δεν είναι εκεί που θα θέλαμε. Το μπάσκετ μπορεί να ανταγωνιστεί μέχρι ενός σημείου, παρότι οι κυβερνήσεις έχουν χτυπήσει τις επιχειρήσεις μας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση να είναι μόνο ένας Γιαννακόπουλος. Έχει έρθει η ώρα του κόσμου να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να βάλει το χέρι στην τσέπη. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσω μίας κοινής στέγης για τον σύλλογο. Είχα προτείνει το Athens Live, το οποίο δεν μπορούσε να προχωρήσει για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Ήταν προφανώς πολύ μεγάλη η γραφειοκρατία. Μπορεί κάποιοι μέσα από την κυβέρνηση να ήθελαν κι άλλοι όχι. Προκρίνεται η δεύτερη λύση που είναι ο Βοτανικός.
»Να υπάρχει ενιαία στέγη, χωρίς να είναι το μπάσκετ, δεν μπορεί να προχωρήσει. Τα έχουν συζητήσει οι νομικοί μας μαζί με την κυβέρνηση, η οποία δείχνει διάθεση να αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης για να γίνει αυτό το έργο. Υπάρχουν ένα κονδύλι από την Περιφέρεια Αττικής (ανάλογο με εκείνο της ΑΕΚ για την ''Αγια-Σοφιά''), κεφάλαια από το ταμείο κρατικών επενδύσεων και κάποια χρήματα από τράπεζες. Έχοντας “καεί” με το θέμα “Athens Alive”, που άλλα συζητιόντουσαν και άλλα έβγαιναν, και δεν ήθελα να κοροϊδέψω τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή συμφωνία για τον Βοτανικό στα χαρτιά. Δεν ήθελα να βγει στη δημοσιότητα μέχρι να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, δεν ήθελα να μοιραστώ κάτι με τον κόσμο που ανυπομονεί για κάποιο καλό νέο για τον σύλλογο».
Για το αν η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εμποδίσει αυτό το πρότζεκτ: «Από τη στιγμή που αυτή η λύση δίνεται στον μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας, λογικά θα θέλει να προχωρήσει. Δεν είμαι στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, κ. Μπακογιάννης, είναι υπερβολικά υπέρ αυτής της κίνησης. Είναι καλό για όλους. Ποιος δεν θέλει να υπάρχει ένας δυνατός Παναθηναϊκός; Στον Ολυμπιακό δόθηκε το Καραϊσκάκη, στον ΠΑΟΚ δόθηκε ένα οικόπεδο στην περιοχή της Τούμπας και στην ΑΕΚ υποστηρίχθηκε το έργο του νέου γηπέδου της».
Για το νομικό κομμάτι του πρότζεκτ κι αν μπορεί να επηρεαστεί από τη δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου και μπάσκετ: «Πρώτα από όλα έχουν παγώσει τα πάντα λόγω εκλογών. Άρα, κανείς δεν μπορεί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση αυτήν τη στιγμή. Έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια και εκείνο μου έχει μεταφερθεί είναι πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το γήπεδο του μπάσκετ».
Για το ποιος θα αναλάβει το κόστος: «Υπάρχει ένα σχέδιο προς υλοποίηση. Οι τράπεζες έχουν δείξει ενδιαφέρον, υπάρχει ένα κονδύλι από την Περιφέρεια Αττικής, κεφάλαια από το ταμείο κρατικών επενδύσεων».
Για τη δική του αίσθηση για το τέλος που μπορεί να έχει αυτή η προσπάθεια: «Όποια κι αν είναι η εκτίμησή μου, έχω την επιθυμία να γίνει αυτό το έργο, αφού αγαπάω τον Παναθηναϊκό και από τη στιγμή που έχω ένα κομμάτι του στα χέρια μου. Αν έρθει καλώς, αν δεν έρθει, θα ξέρω πως έχω κάνει την προσπάθειά μου».
Για το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Πολιτεία: «Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ποια κυβέρνηση δεν θα ήθελε έναν δυνατό Παναθηναϊκό. Επίσης, δεν θα ήθελα να χρησιμοποιηθεί αυτό το θέμα ως προεκλογικό τέχνασμα. Για αυτόν τον λόγο η συνέντευξη Τύπου που ετοιμάζω πάει μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος μπάσκετ και μετά τις εκλογές, ώστε να μην επηρεάσουμε την κοινή γνώμη. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού θα πρέπει να είναι ενωμένος και να καταλάβει πως δεν μπορεί να είναι μόνο στο γήπεδο και να περιμένει, πρέπει να βγει μπροστά όσο του το επιτρέπει το εισόδημά του».
Για την έδρα που θα ήθελε ο ίδιος για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό: «Αυτό είναι καθαρά στο χέρι της ΠΑΕ. Εφόσον το θέλει, η Λεωφόρος είναι εκεί και μπορεί να τη ζητήσει. Ιδανικό θα ήταν να βγουν και οι δύο και να τονίσουν ότι υποστηρίζουν το συγκεκριμένο πρότζεκτ».
Με πληροφορίες από το sdna.gr
Κάτι δηλαδή που είχε (έχει) πετύχει ο ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, ο Ολυμπιακός στο μεγάλο λιμάνι, η ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια. Ομάδα χωρίς «γηπεδική ταυτότητα» δεν είναι σε θέση να επιβιώσει, φερόταν να πιστεύει και μάλλον δικαιολογημένα η πλευρά Γιαννακόπουλου.
Γρήγορα έγινε αντιληπτό πως αυτή η προοπτική δεν θα είχε μέλλον. Επελέγη, λοιπόν, ως εναλλακτική πρόταση το «Σχέδιο Βοτανικός» που προέβλεπε «γηπεδική χρήση» του χώρου αυτού, με ρητή δέσμευση ωστόσο πως παράλληλα με το γήπεδο ποδοσφαίρου θα κατασκευαζόταν και το κλειστό του μπάσκετ.
Τελικά, αυτή η εναλλακτική πρόταση συζητήθηκε με τους κυβερνητικούς παράγοντες. Η έκβαση της διαπραγμάτευσης ήταν θετική ως φαίνεται, αλλά δεν υπήρξε δημοσιοποίηση. Η πλευρά Γιαννακόπουλου επέμενε ωστόσο και σε έναν θεσμικό μανδύα, ο οποίος θα περιέκλειε το όλο project. Το αποκάλεσαν το «όραμα της Βαρκελώνης».
Η θεσμική πανοπλία του Παναθηναϊκού
Η δομή του όλου εγχειρήματος βασίστηκε στην ανάθεση της λειτουργίας-διοίκησης του «Σχεδίου Βοτανικός» στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, ταυτόχρονα με τη συγκρότηση μιας πλατιάς βάσης φίλων-οπαδών της ομάδας, η οποία θα λειτουργούσε και ως φορέας.
Η δημιουργία δηλαδή μιας συλλογικής πανοπλίας, η οποία θα καθιστούσε τη λειτουργία της ομάδας και των υποδομών της αυτόνομη έναντι των εκάστοτε προσώπων-επιχειρηματιών που θα ηγούνταν. Μία συλλογικότητα που θα μπορούσε να διασφαλίσει τη διαχρονικότητα του εγχειρήματος αλλά και τη διασφάλισή του έναντι «κεντρόφυγων» τάσεων.
Τελικά, το «Σχέδιο Βοτανικός» διέρρευσε και μάλιστα κατά την κρίσιμη προεκλογική περίοδο πριν οι εμπλεκόμενοι προβούν σε δημόσιες δηλώσεις και άρα στην ανάληψη δεσμεύσεων εκατέρωθεν. Ωστόσο, το «Σχέδιο» υφίσταται και οι λεπτομέρειές του αναλύονται παρακάτω. Η κυβέρνηση Τσίπρα συμφώνησε.Οι εκλογές έρχονται. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει και αυτή με τη σειρά της (όποια κι αν είναι η σύνθεσή της) να δώσει το πράσινο φως. Ήδη εξ όσων έγιναν γνωστά ο υποψήφιος δήμαρχος που προηγείται μάλιστα με ισχυρή διαφορά από τον αντίπαλό του, ο Κώστας Μπακογιάννης, έχει αποδεχθεί το project.
Δεν είναι, ωστόσο, μόνον ζήτημα δημάρχου. Είναι κυρίως ζήτημα Μαξίμου, του παρόντος, του επόμενου και των μεθεπομένων. Η δημοσιοποίηση του «Σχεδίου Βοτανικός» όχι από τους εμπλεκομένους αλλά από τρίτες πηγές ενδεχομένως να λαμβάνει και τον χαρακτήρα πρόκλησης αντίδρασης και από πλευράς Μητσοτάκη, νικητή των ευρωεκλογών.
Διότι σε αντίθετη περίπτωση (σιωπής ασυρμάτου από την Νέα Δημοκρατία), τότε, πιθανώς, να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες. Υπάρχει ένας κόσμος του Παναθηναϊκού ο οποίος αντιλαμβάνεται πως η «γηπεδική ταυτότητα» είναι απαραίτητο εργαλείο για τη μελλοντική και συγκροτημένη πορεία μιας ομάδας της οποίας το ποδοσφαιρικό τμήμα καταταλαιπωρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η ταλαιπωρία αυτή σε κάποιες στιγμές οδήγησε και σε καταστροφικές εκτιμήσεις ως προς την ίδια την επιβίωση της ΠΑΕ. Άλλωστε, η προεκλογική περίοδος είναι προσοδοφόρα ως προς το κλείσιμο κομβικών deals. Αυτό το γνωρίζουν όλες οι πλευρές. Προπαντός το γνωρίζουν οι πολιτικοί.
Τι ακριβώς όμως προβλέπει η συμφωνία
Όπως αποκαλύπτει το sdna.gr, o Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε φτάσει σε συμφωνία με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ανέγερση δύο γηπέδων στον Βοτανικό, τα οποία θα άλλαζαν τον ρου της ιστορίας του συλλόγου.
Πιο συγκεκριμένα, Παναθηναϊκός και Πολιτεία κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου ποδοσφαίρου και απέμενε το τελικό «ΟΚ» για την κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ που θα φιλοξενούσε τους πρωταθλητές Ελλάδας.
Μια Παναθηναϊκή Πολιτεία που συνεχίζει να στριφογυρίζει στο μυαλό του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ως το έργο που θα αφήσει εποχή στον ελληνικό αθλητισμό και θα δημιουργήσει ένα λαμπρό μέλλον για τον σύλλογο καθιστώντας τον αυτάρκη οικονομικά, μια για πάντα.
Από την ημέρα που το πρότζεκτ για το Athens Alive «κάηκε» οριστικά - κι αυτό συνέβη όταν οι ξένοι χρηματοδότες διαπίστωσαν ατολμία της ελληνικής κυβέρνησης στην αλλαγή του συντελεστή δόμησης στην περιοχή του ΟΑΚΑ - στο τραπέζι έπεσε εκ νέου η λύση του Βοτανικού.
Όχι όμως ως μία απλή θεωρία πια. Διότι τα ξένα fund μπορεί να έβλεπαν το «Athens Alive» δικαιολογημένα ως ένα ακόμα επιχειρηματικό project, όμως ο Γιαννακόπουλος είχε και έχει διαφορετικές προτεραιότητες, θέλοντας να βάλει τη σφραγίδα του σε ένα μεγαλεπήβολο έργο ζωής που θα αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην Παναθηναϊκή ιστορία.
Γι' αυτό και γρήγορα ξεπέρασε τις δεύτερες σκέψεις που είχε για τον Βοτανικό. Μπορεί το σημείο να μην κάλυπτε όλα τα «θέλω» του, να μην αποτελούσε τη βασική του επιθυμία, όμως εξελίσσεται σε μονόδρομο πλέον για τον Παναθηναϊκό.
Όπως αναφέρει το sdna.gr, o Παναθηναϊκός και η κυβέρνηση σύστησαν προ καιρού δύο ξεχωριστές ομάδες εργασίας, οι οποίες μέσα από αμέτρητα ραντεβού προχώρησαν σιγά - σιγά το θέμα, χωρίς τίποτα να βγει στη δημοσιότητα, ώστε να δυσχεράνει την κατάσταση.
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές είχαν φτάσει σε απόλυτη συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά στο γήπεδο ποδοσφαίρου, είναι κοινώς γνωστό ότι δεν υφίσταται κανένα νομικό κώλυμα. Με παλιότερο προεδρικό διάταγμα όλες οι απαιτούμενες διατάξεις για την ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου 35-40.000 θέσεων έχουν ψηφιστεί. Εν ολίγοις, απομένει ο βασικότερος παράγοντας, δηλαδή το ρευστό. Με ένα σεβαστό κεφάλαιο μπορεί να σηκώσει άμεσα το γήπεδο δίχως το παραμικρό πρόβλημα.
Ο βασικός όρος για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ
Παράλληλα με το γήπεδο του ποδοσφαίρου, ο νόμος που έχει ψηφιστεί προβλέπει και την κατασκευή ενός κλειστού γηπέδου για τον Ερασιτέχνη.
Το πιο σημαντικό όμως είναι το «ΟΚ» που δόθηκε από την Πολιτεία στον απαράβατο όρο τον οποίο έθεσε η πλευρά του Παναθηναϊκού για να προχωρήσει το πλάνο. Ένα γήπεδο 15.000 θέσεων αποκλειστικά για μπάσκετ που θα αποτελούσε την έδρα του «τριφυλλιού», ολοκληρώνοντας έτσι το πράσινο παζλ και δημιουργώντας μια μικρή Παναθηναϊκή πόλη.
Το σχέδιο απαιτεί μια αλλαγή στον Βοτανικό, καθώς στο αρχικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει εγκριθεί δεν υφίσταται γήπεδο μπάσκετ.
Ουσιαστικά, ο Γιαννακόπουλος ζήτησε τη μετατροπή που αφορά στο ήδη εγκεκριμένο σχέδιο για το κλειστό του Ερασιτέχνη. Κερδίζοντας χώρο με διάφορες παρεμβάσεις, ο Παναθηναϊκός θέλει να κατασκευάσει ένα κλειστό γήπεδο 15.000 θέσεων, που στα έγκατά του θα φιλοξενεί και τα γήπεδα, τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη!
Η δημιουργία του πυρήνα του ενιαίου Παναθηναϊκού ήταν ένας απαράβατος όρος που τέθηκε από την πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως είτε θα προχωρήσουμε σε λύση ανέγερσης δύο γηπέδων 5 αστέρων για τον Παναθηναϊκό είτε… τίποτα.
Ένας όρος που έγινε δεκτός από την κυβέρνηση. Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές τις συναντήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες παρών ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει ανάψει κι αυτός με τη σειρά του το πράσινο φως για να προχωρήσει το τεράστιο αυτό έργο.
Το παζλ, όμως, είχε ακόμη ένα κομμάτι για να ολοκληρωθεί. Διότι δικαίως κάποιος θα αναρωτηθεί πού βρίσκεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε όλο αυτό το σχέδιο.
Μέσα και στην ΠΑΕ ο Γιαννακόπουλος αν πάρει σάρκα και οστά το έργο
Κάπου εκεί υπάρχει και ακόμα μία είδηση-βόμβα, που θα περνούσε τον Παναθηναϊκό στο επόμενο στάδιο, πιθανώς στο επόμενο επίπεδο.
Σύμφωνα με το sdna.gr, σε περίπτωση που υπήρχε οριστική συμφωνία με την κυβέρνηση, αν προχωρούσε η λύση του ενιαίου Παναθηναϊκού, τότε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε αποφασίσει να βγει μπροστά και - μέσω του Ερασιτέχνη - να γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στον σύλλογο, κάτι φυσικά που θα περιλάμβανε και την ΠΑΕ.
Με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό για το παρόν και το μέλλον του συλλόγου. Κι αυτό ήταν δέσμευση. Οι υπογραφές στο σχέδιο αυτό θα συνεπάγονταν και ανάληψη συνολικής ευθύνης στο πρότζεκτ «Ενιαίος Παναθηναϊκός».
Διότι θα ήθελε να ηγηθεί σε όλα τα επίπεδα της προσπάθειας κατασκευής μιας Παναθηναϊκής Πολιτείας και θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του «εγγυητή» τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στην «υγεία» που έπρεπε να εκπέμψει το ποδοσφαιρικό τμήμα, μέχρι τότε.
Οι τέσσερις άξονες χρηματοδότησης του έργου
Κι επειδή το θέμα ήταν (και είναι) πολύ προχωρημένο, πάμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο είχε αποφασιστεί να γίνει η χρηματοδότηση αυτού του τεράστιου έργου, που θα αντλούσε κεφάλαια από τέσσερις βασικούς άξονες.
Το πρώτο μέρος θα αφορούσε σε ένα κονδύλι από την Περιφέρεια - κάτι ανάλογο έγινε και με το γήπεδο της ΑΕΚ - για το οποίο υπήρχε ήδη συμφωνία, δίχως ακόμα να είναι γνωστό το ακριβές νούμερο της οικονομικής ενίσχυσης.
Το δεύτερο αφορούσε σε κεφάλαια από το ταμείο κρατικών επενδύσεων που θα είχε βασικό χρηματοδοτικό ρόλο στο όλο πρότζεκτ.
Το τρίτο θα ήταν τα ίδια κεφάλαια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.
Το τέταρτο και τελευταίο αφορούσε σε δάνεια με ευμενείς όρους από συγκεκριμένες τράπεζες.
Οι τράπεζες είχαν ήδη δώσει την (προφορική) έγκρισή τους, καθώς το «Σχέδιο Διπλής Ανάπλασης Λεωφόρου-Βοτανικού» έχει μείνει αμανάτι στα χέρια τους, με συνέπεια να τους βάζει διαρκώς μέσα.
Πράσινο φως και από τις εμπλεκόμενες τράπεζες
Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που κόλλησε το προηγούμενο εγχείρημα για ανέγερση γηπέδου στον Βοτανικό αφορούσε στην εμπορική χρήση του Mall, το οποίο εν τέλει δεν χτίστηκε ποτέ κι έμεινε μόνο στα… μπετά.
Σήμερα το Mall μοιάζει με ένα ημιτελές «κουφάρι». Ανήκει στις τράπεζες οι οποίες καλούνται να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και φόρους για ένα ακίνητο που δεν έχει την παραμικρή αξία. Ακόμα και για αυτό είχε προβλεφθεί λύση, αφού είχε βρεθεί η εταιρεία που θα αναλάμβανε την εξαγορά, την ανέγερση, αλλά και τη λειτουργία του.
Το μόνο σενάριο που θα μπορούσε να κωλυσιεργήσει τη δεδομένη συμφωνία ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και κυβέρνηση ήταν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Διότι σε περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν κανονικά τον Οκτώβριο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ένα ολόκληρο τετράμηνο για να περάσει την τροπολογία που έλειπε για να αλλάξει ο συντελεστής δόμησης για το γήπεδο μπάσκετ και να φύγει το τελευταίο «αγκάθι».
Τώρα με τις εκλογές να απέχουν περίπου 40 ημέρες είναι μάλλον ανέφικτο να τελειώσουν όλα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Πριν από περίπου έναν μήνα, σε μία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης επεσήμανε πως σε περίπτωση που εκλεγεί, θα είναι απόλυτα θετικός στο ενδεχόμενο ανέγερσης γηπέδου στον Βοτανικό.
Πιθανότατα, όμως, δεν γνώριζε ότι την ίδια στιγμή οι εξελίξεις έτρεχαν με πολύ γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι θα περίμενε, όταν έκανε τη δήλωση. Αποτελούσε, ωστόσο, κοινή δέσμευση ότι το γήπεδο δεν θα αποτελούσε «προϊόν προεκλογικής εκστρατείας» για τον οποιονδήποτε. Ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για τον Μπακογιάννη, που ανήκε σε άλλο πολιτικό πόλο, ούτε από τον Παναθηναϊκό.
Η δέσμευση και η επιθυμία του Μπακογιάννη, όμως, έχει τη σημασία της για την επόμενη μέρα και αξίζει να σημειωθεί σήμερα που αποκαλύπτεται σε όλη την έκφανσή του το πλήρες σχέδιο.
Διότι ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει απλώς ρυθμιστικό/διαδικαστικό ρόλο αλλά κομβικό στη δημιουργία του Βοτανικού. Κι από Δευτέρα, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά αναφορικά με τον Δήμο Αθηναίων, η πρώτη «καυτή πατάτα» θα βρίσκεται στα χέρια του κ. Μπακογιάννη.
Φτάνοντας στο προκείμενο, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να αρχίσει και πάλι η συζήτηση από την αρχή. Δεν είναι κάτι παράλογο, καθώς φυσικά και η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει για να δημιουργηθούν τόσο βαριές κατασκευές και μια ολική αναδόμηση της περιοχής.
Όπως αντιλαμβάνεται κάποιος, η ισορροπία είναι λεπτή. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση εμπεριέχει λίγα βήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Οι «κάλπες», όμως, δείχνουν ότι αν δεν υπάρξει ολική ανατροπή των μαθηματικών δεδομένων, την τελική έγκριση του σχεδίου θα πρέπει να τη δώσει η ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη. Δηλαδή ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Αυτός που βρίσκεται στην πλέον άβολη θέση από όλους είναι ο Παναθηναϊκός και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί, είτε με το «Athens Alive» είτε τώρα με τον Βοτανικό, να δώσει λύση στο γηπεδικό ζήτημα που κρατάει σιδεροδέσμιο το «τριφύλλι». Το θέμα δεν είναι πολιτικό. Δεν αφορά κόμματα. Αφορά το μέλλον ενός συλλόγου. Για το «τριφύλλι» είναι αδιάφορο αν η λύση θα δοθεί από την υπάρχουσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή από μία νέα πιθανή κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Το θέμα είναι να μην αποβεί ακόμη μία προσπάθεια άκαρπη, όπως συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Το ζήτημα του νέου ενιαίου σπιτιού του Παναθηναϊκού δεν χρειάζεται να μπει στις προεκλογικές ατζέντες και να χρησιμοποιηθεί με σκοπό την ψηφοθηρία. Δεν είναι κομματικό ζήτημα, είναι καθαρά αθλητικό και έτσι πρέπει να παραμείνει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε, αλλά όλα κρίνονται από την επόμενη κυβέρνηση
Από τη μία υπάρχει η δεδομένη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ για την αποπεράτωση αυτού του τεράστιου έργου σε περίπτωση που η κυβερνητική ισορροπία παραμείνει αναλλοίωτη και μετά τις εκλογές. Τώρα η μπάλα περνάει και στο γαλάζιο στρατόπεδο που καλείται να πάρει ξεκάθαρη θέση και να δεσμευτεί ότι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο σε αυτό το τεράστιο έργο πνοής και ανάπτυξης για την ίδια την περιοχή. Θα το κάνει ή θα φέρει τα πάνω-κάτω; Θα βάλει τρικλοποδιές ή τη σφραγίδα της;Η διαμόρφωση των νέων συνθηκών, μέσω των ζυμώσεων της προεκλογικής περιόδου, θα κρίνουν τα επόμενα καθοριστικά βήματα.
Αυτήν τη φορά ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά στο όνειρο. Πολύ κοντά. Πιο κοντά από ποτέ. Ακόμα είναι, απλώς εκεί που ήταν έτοιμες να πέσουν οι υπογραφές τελείωσε το μελάνι από το στυλό. Τα συμβόλαια είναι εκεί και περιμένουν…
Η επιβεβαίωση από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο
Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η επιβεβαίωση όλων των παραπάνω από τον ίδιο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε στον ΣπορFM 94,6.:
«Δεν υπάρχουν υπογραφές με την κυβέρνηση. Όμως, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι υπάρχουν πολύ προχωρημένες συζητήσεις. Δεν ήταν κάτι που ήθελα να βγει στη δημοσιότητα, αλλά δεν μπορώ να αμφισβητήσω ότι όσα γράφτηκαν είναι αλήθεια».
«Η ιστορία έχει δείξει πως όταν κάτι βγάζει το SDNA, κάπου υπάρχει βάση. Δεν είναι ώρα για να συζητάμε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν εκλογές. Βγήκε ένα δημοσίευμα. Εγώ δεν μπορώ να αρνηθώ ότι δεν υπήρχαν συζητήσεις. Ό,τι αναγράφεται έχει μεγάλες δόσεις αλήθειας» σημείωσε αρχικά.
Εν συνεχεία μίλησε:
Για το αν είναι προεκλογικό τέχνασμα η περίπτωση Βοτανικού: «Εδώ και τρία χρόνια προσπαθώ να βρω λύση να στεγάσει τον ενιαίο Παναθηναϊκό. Το ποδόσφαιρο δεν είναι εκεί που θα θέλαμε. Το μπάσκετ μπορεί να ανταγωνιστεί μέχρι ενός σημείου, παρότι οι κυβερνήσεις έχουν χτυπήσει τις επιχειρήσεις μας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση να είναι μόνο ένας Γιαννακόπουλος. Έχει έρθει η ώρα του κόσμου να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να βάλει το χέρι στην τσέπη. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσω μίας κοινής στέγης για τον σύλλογο. Είχα προτείνει το Athens Live, το οποίο δεν μπορούσε να προχωρήσει για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Ήταν προφανώς πολύ μεγάλη η γραφειοκρατία. Μπορεί κάποιοι μέσα από την κυβέρνηση να ήθελαν κι άλλοι όχι. Προκρίνεται η δεύτερη λύση που είναι ο Βοτανικός.
»Να υπάρχει ενιαία στέγη, χωρίς να είναι το μπάσκετ, δεν μπορεί να προχωρήσει. Τα έχουν συζητήσει οι νομικοί μας μαζί με την κυβέρνηση, η οποία δείχνει διάθεση να αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης για να γίνει αυτό το έργο. Υπάρχουν ένα κονδύλι από την Περιφέρεια Αττικής (ανάλογο με εκείνο της ΑΕΚ για την ''Αγια-Σοφιά''), κεφάλαια από το ταμείο κρατικών επενδύσεων και κάποια χρήματα από τράπεζες. Έχοντας “καεί” με το θέμα “Athens Alive”, που άλλα συζητιόντουσαν και άλλα έβγαιναν, και δεν ήθελα να κοροϊδέψω τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή συμφωνία για τον Βοτανικό στα χαρτιά. Δεν ήθελα να βγει στη δημοσιότητα μέχρι να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, δεν ήθελα να μοιραστώ κάτι με τον κόσμο που ανυπομονεί για κάποιο καλό νέο για τον σύλλογο».
Για το αν η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εμποδίσει αυτό το πρότζεκτ: «Από τη στιγμή που αυτή η λύση δίνεται στον μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας, λογικά θα θέλει να προχωρήσει. Δεν είμαι στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, κ. Μπακογιάννης, είναι υπερβολικά υπέρ αυτής της κίνησης. Είναι καλό για όλους. Ποιος δεν θέλει να υπάρχει ένας δυνατός Παναθηναϊκός; Στον Ολυμπιακό δόθηκε το Καραϊσκάκη, στον ΠΑΟΚ δόθηκε ένα οικόπεδο στην περιοχή της Τούμπας και στην ΑΕΚ υποστηρίχθηκε το έργο του νέου γηπέδου της».
Για το νομικό κομμάτι του πρότζεκτ κι αν μπορεί να επηρεαστεί από τη δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου και μπάσκετ: «Πρώτα από όλα έχουν παγώσει τα πάντα λόγω εκλογών. Άρα, κανείς δεν μπορεί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση αυτήν τη στιγμή. Έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια και εκείνο μου έχει μεταφερθεί είναι πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το γήπεδο του μπάσκετ».
Για το ποιος θα αναλάβει το κόστος: «Υπάρχει ένα σχέδιο προς υλοποίηση. Οι τράπεζες έχουν δείξει ενδιαφέρον, υπάρχει ένα κονδύλι από την Περιφέρεια Αττικής, κεφάλαια από το ταμείο κρατικών επενδύσεων».
Για τη δική του αίσθηση για το τέλος που μπορεί να έχει αυτή η προσπάθεια: «Όποια κι αν είναι η εκτίμησή μου, έχω την επιθυμία να γίνει αυτό το έργο, αφού αγαπάω τον Παναθηναϊκό και από τη στιγμή που έχω ένα κομμάτι του στα χέρια μου. Αν έρθει καλώς, αν δεν έρθει, θα ξέρω πως έχω κάνει την προσπάθειά μου».
Για το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Πολιτεία: «Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ποια κυβέρνηση δεν θα ήθελε έναν δυνατό Παναθηναϊκό. Επίσης, δεν θα ήθελα να χρησιμοποιηθεί αυτό το θέμα ως προεκλογικό τέχνασμα. Για αυτόν τον λόγο η συνέντευξη Τύπου που ετοιμάζω πάει μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος μπάσκετ και μετά τις εκλογές, ώστε να μην επηρεάσουμε την κοινή γνώμη. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού θα πρέπει να είναι ενωμένος και να καταλάβει πως δεν μπορεί να είναι μόνο στο γήπεδο και να περιμένει, πρέπει να βγει μπροστά όσο του το επιτρέπει το εισόδημά του».
Για την έδρα που θα ήθελε ο ίδιος για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό: «Αυτό είναι καθαρά στο χέρι της ΠΑΕ. Εφόσον το θέλει, η Λεωφόρος είναι εκεί και μπορεί να τη ζητήσει. Ιδανικό θα ήταν να βγουν και οι δύο και να τονίσουν ότι υποστηρίζουν το συγκεκριμένο πρότζεκτ».
Με πληροφορίες από το sdna.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου