Όταν Έλον Μασκ και Μαρκ Ντόρσεϊ τρολάρουν στο Twitter: «Είδε κανένας το Web3»; ...και στο βάθος ένας επικοινωνιακός πόλεμος με φόντο κρυπτονομίσματα.

 Οι δισεκατομμυριούχοι Έλον Μασκ και Τζακ Ντόρσεϊ τρολάρισαν το λεγόμενο Web3 και επέκριναν τη συμμετοχή εταιρειών venture capital όπως η Andreessen Horowitz στην οικοδόμηση αυτού που ορισμένοι αποκαλούν την επόμενη φάση του Διαδικτύου.

Το Web3, ένας ασαφής όρος για μια ουτοπική έκδοση του διαδικτύου που είναι αποκεντρωμένη, βασίζεται σε τεχνολογία blockchain ψηφιακής τήρησης αρχείων, η οποία φιλοξενεί επίσης πλατφόρμες που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin και το ether.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Inc Ελον Μασκ έγραψε την Τρίτη (21 Δεκεμβρίου) στο Twitter: «Έχει δει κανείς το web3; Δεν μπορώ να το βρω.»

Σε αυτό το ”τιτίβισμα” απάντησε με ένα δικό του, το πρώην αφεντικό της Twitter Inc Mαρκ Ντόρσεϊ γράφοντας: «Είναι κάπου μεταξύ α και ω».

Ο Ντόρσεϊ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό που εννοεί με το συγκεκριμένο tweet. Στον αντίποδα, εταιρείες venture capital όπως η a16z, που ιδρύθηκε από τους Marc Andreessen και Ben Horowitz, έχει υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό το blockchain, το crypto και το Web3. Ο Andreessen Horowitz δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

 

Το Web3 προορίζεται να παρέχει στους χρήστες μερίδια ιδιοκτησίας σε πλατφόρμες και εφαρμογές, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ενώ στο Web2, την τρέχουσα μορφή του διαδικτύου, μόνο λίγοι μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Meta Platforms Inc και η Google της Alphabet ελέγχουν τις πλατφόρμες.

«Δεν σας ανήκει το web3», έγραψε ο Ντόρσεϊ το βράδυ της Δευτέρας στο Twitter. «Δεν θα ξεφύγει ποτέ από τα κίνητρά τους. Είναι τελικά μια συγκεντρωτική οντότητα με παραπλανητική ετικέτα. Ξέρετε σε τι συμμετέχετε…»

 

Το tweet του Ντόρσεϊ συγκέντρωσε χιλιάδες likes και retweets, αλλά πολλοί χρήστες εξέφρασαν επίσης διαφωνία.

Σε ένα τέτοιο tweet με αντίθετη άποψη, ο Ντόρσεϊ απάντησε: «Έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα αν ένα tweet πνίγει ελπίδες και όνειρα. Προς το παρόν δεν είναι λάθος (το να ασκούμε κριτική). Η κριτική μπορεί να βοηθήσει κάτι ώστε να διορθωθεί ή να στρέψει την ενέργειά μας σε κάτι πιο σημαντικό.»

Το Web3 εντάχθηκε στην κατηγορία των non-fungible tokens (NFTs) και του Metaverse. Πλέον έχει γίνει ένα "τσιτάτο" τεχνολογίας που προσελκύει πολλή προσοχή, αλλά και μεγάλη χρηματοδότηση φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: