Το "νέο καθαρό" και η συγκρότηση ελληνοαλβανικής ταυτότητας στην Ελλάδα..Video

 Ο Δημήτρης Χριστόπουλος συζητά με πέντε φοιτητές που κατάγονται από την Αλβανία αλλά μεγάλωσαν στην Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώθηκαν στην ελληνική κοινωνία μετά την εθνικιστική υστερία της δεκαετίας του 90. 

Οσοι έχετε μνήμες από τις αρχές της δεκαετίας του 90 θα θυμάστε ποια ήταν η κυρίαρχη ρητοτική για τους μετανάστες από την Αλβανία (που μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος έψαξαν στην Ελλάδα μία καλύτερη ζωή). Οι Αλβανοί περιγράφονταν με τα μελανότερα χρώματα ως κλέφτες, απολίτιστοι, άξεστοι και εν δυνάμει δολοφόνοι. Σκόρπια περιστατικά παραβατικότητας Αλβανών ενίσχυαν το-ας μην κρυβόμαστε- ρατσιστικό αφήγημα. Τα ΜΜΕ ενίσχυσαν με διαρκή "ρεπορτάζ" την προκατάληψη.

 Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η πρώτη γενιά των Αλβανών μεταναστών ενσωματώθηκε μετά από σκληρή προσπάθεια κόντρα στα στερεότυπα. Τα παιδιά τους, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, είχαν πια κάπου να ακουμπήσουν χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η ενσωμάτωσή τους σε μία παραδοσιακά συντηρητική κοινωνία όπως η ελληνική ήταν περίπατος στο δάσος. Ομως αυτά τα παιδιά, σημερινοί 25άρηδες και 30άρηδες μοιάζουν πλέον πλήρως ενσωματωμένα σε πείσμα των ρατσιστικών κραυγών 30 χρόνια πριν.

Ολα τα παραπάνω σχολιάζονται ποικιλοτρόπως στη συζήτηση που είχε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο, με πέντε πρώην και νυν φοιτητές του Πανεπιστημίου που κατάγονται από την Αλβανία αλλά μεγάλωσαν και σπούδασαν στην Ελλάδα.

Τα πρώτα δύσκολα χρόνια, η προκαταλάψη του γηγενούς πληθυσμού απέναντι στους Αλβανούς και σε κάθε τι διαφορετικό, τα οδυνηρά "αστεία" με Αλβανούς στις παρέες, οι "αθώες" προσβολές, η συμμετοχή τους στις "εθνοκεντρικές" σχολικές εορτές και οι απορίες τους για το ρόλο των Αρβανιτών στην ελληνική ιστορία, όλα θα παρελάσουν μπροστά από την οθόνη σας μέχρι το τελικό συμπέρασμα. Ότι οι μετανάστες της δεύτερης γενιάς, μετά την ώσμωση με το ελληνικό στοιχείο, μας έδωσαν το "νέο καθαρό", μία νέα ελληνοαλβανική ταυτότητα.

Στη συζήτηση παίρνουν μέρος:

Ο Μπέσαρτ Νεκτάριος Μπάκο - Besart Nectarios Bako που γεννήθηκε στο Φιερι Αλβανίας και μεγάλωσε στη Μαλακάσα Αττικής. Αποφοίτησε από το Πάντειοκαι πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον τομέα της Παιδικής Προστασίας στο πλαίσιο της προσφυγικης κρίσης.

Η Στέφη Κόστα - Stefi Kosta που γεννήθηκε στην Κρήτη με καταγωγή από την Κορυτσά. Σπούδασε στο Πάντειο όπου τώρα συνεχίζει τα μεταπτυχιακά της στην πολιτική επιστήμη εργαζόμενη στην εστίαση. Από μικρή αθλείται ως τενίστρια.

O Eμιλιάνο Τσέρα -Emiljano Çera που γεννήθηκε στο Λατς (Laç) της Αλβανίας και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε. Σήμερα ζει στην Ολλανδία, όπου εργάζεται στην εστίαση και ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις.

Η Σίντυ Μπλούση - Sindi Blousi που γεννήθηκε στο Ελμπασάν και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πάντειο και αυτή τη στιγμή είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στον τμήμα διεθνών διαπραγματεύσεων.

Ο Μπίορνι Λέκα – Biorni Leka που γεννήθηκε στο Κουτσόβ της Αλβανίας και έζησε εκεί μέχρι τριών ετών . Μεγάλωσε στην Κυψέλη. Φοίτησε στο Πάντειο οπού και συνεχίζει να σπουδάζει ως μεταπτυχιακός φοιτητής και εργάζεται στο χώρο του Βιβλίου .

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος που είναι καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο. Είναι συγγραφέας και διανοούμενος που παρεμβαίνει στη δημόσια ζωή της Ελλάδας σε ζητήματα ενδιαφέροντός του. Η αλβανική μετανάστευση είναι κατεξοχήν ένα από αυτά.

Μετανάστες, Αλβανία, Πανεπιστήμια

..

Δεν υπάρχουν σχόλια: