Χωρίς ΕΚΑΒ και προσωπικό η μισή Ελλάδα: Ποια είναι τα 40 νησιά και περιοχές... με ένα μόνο ασθενοφόρο

 Με μόλις ένα ασθενοφόρο και με απολύτως ελλιπές προσωπικό καλούνται 40 νησιά και περιοχές σε όλη τη χώρα να ανταπεξέλθουν στα έκτακτα περιστατικά όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά ολόκληρο τον χρόνο.

Το τραγικό περιστατικό στην Κω όπου μία γυναίκα έχασε τη ζωή της την ώρα που μεταφερόταν σε καρότσα φορτηγού για να διακομισθεί στο νοσοκομείο επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, καταδεικνύει την τραγική κατάσταση που βρίσκονται ειδικά οι νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Και βέβαια η περίπτωση με την άτυχη γυναίκα από την Κω δεν είναι η μοναδική. Καθημερινά πολλοί συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν προλαβαίνουν να μεταφερθούν σε κοντινό νοσοκομείο λόγω έλλειψης ασθενοφόρων.

Οι περιπτώσεις αυτές όμως περνούν στα ψηλά, ειδικά εάν δεν συνοδεύονται από μία τραγική εικόνα όπως η μεταφορά ασθενούς σε καρότσα φορτηγού.

Και βέβαια η κατάσταση αυτή είναι σε γνώση όλων των κυβερνώντων τα τελευταία χρόνια, αφού η Διοίκηση του ΕΚΑΒ διαχρονικά ζητά να γίνουν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν ασθενοφόρα και να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι νησιών ή άλλων περιοχών της χώρας.

Φευ όμως καθώς τα πορίσματα που κατά καιρούς έχουν φθάσει στους αρμόδιους, πιάνουν απλά άλλο ένα συρτάρι και δεν αναγιγνώσκονται ποτέ ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα.

Το πρόβλημα βέβαια με τις ελλείψεις στα ασθενοφόρα, επιδεινώνεται και εξαιτίας της γενικότερης έλλειψης γιατρών και προσωπικού στα νησιά τα οποία ειδικά κάθε καλοκαίρι αναστενάζουν από τα κενά που υπάρχουν.

Οι 40 περιοχές με ένα μόνο ασθενοφόρο

Με βάση τις επίσημες καταγραφές όλες οι Κυκλάδες αλλά και πολλές πόλεις και περιοχές διαθέτουν μόλις ένα ασθενοφόρο, και μάλιστα με πιεστικές βάρδιες αφού το ωράριο δεν καλύπτεται.

Άλλωστε προσλήψεις στο ΕΚΑΒ δεν έχουν γίνει από το 2016 όταν όμως έγιναν 500 συνταξιοδοτήσεις, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το ethnos.gr. 

Μεταξύ των περιοχών με ένα μόνο ασθενοφόρο για ολόκληρο το 24ωρο, είναι:

Λήμνος, Χίος, Σύρος, Ικαρία, Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ίος, Σαντορίνη, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως, Κύθηρα, Λευκάδα, Σητεία, Ιεράπετρα, Μοίρες Ηρακλείου, Θάσος, Σκιάθος.

Στην ηπειρωτική χώρα μεταξύ άλλων:

Φλώρινα, Γρεβενά, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Φιλιατρά, Πύλος, Πύργος, Αμαλιάδα, Καλάβρυτα, Ιστιαία, Κάρυστος, Κύμη

Ακόμη και αυτό το ένα ασθενοφόρο όμως κυκλοφορεί χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, καθώς για να μπορεί να λειτουργεί σε 24ωρη βάση απαιτούνται 11 άτομα. Τα περισσότερα όμως διαθέτουν κάτω από 10 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό. Γι αυτό και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ είναι υποχρεωμένη ειδικά κάθε καλοκαίρι, να μετακινεί κοντά 200 άτομα από άλλες περιοχές της χώρας για να καλυφθούν τα νησιά τα οποία λόγω του τουρισμού έχουν αυξημένη επισκεψιμότητα .

Ταυτόχρονα άλλες υπηρεσίες στερούνται τα στελέχη αυτά του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ασθενοφόρα που κυκλοφορούν στους δρόμους, όπως στην περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πολυσύχναστης Μυκόνου όπου υπηρετούν μόλις 3 άτομα για όλο το 24ωρο για ένα μόλις ασθενοφόρο.

Η κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ αποστέλλει κάθε καλοκαίρι άλλα 5 άτομα ώστε να καλυφθούν με έναν τρόπο τα κενά και να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν τα επείγοντα περιστατικά.

Να σημειωθεί ότι με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που υπάρχει και στο οποίο έχουν καταγραφεί όλες οι δυσλειτουργίες του ΕΚΑΒ, απαιτούνται περίπου προσλήψεις 250 ατόμων στα νησιά ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν περισσότερα ασθενοφόρα, αλλά και άλλες 350 με 400 προσλήψεις στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: