Στο κενό η τουρκική προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους - Προβληματισμός σε Αθήνα, Λευκωσία

 Διπλωματικά αντανακλαστικά επέδειξαν Αθήνα και Λευκωσία απέναντι στη νέα προσπάθεια της Τουρκίας για έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω της συμμετοχής του στην άσκηση «Φοίνικας της Ανατολής».

Η «παγίδα» που επιχείρησε να στήσει η Άγκυρα δεν έπιασε ούτε αυτή τη φορά, αν και στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός για την ανοχή που δείχνουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες στις παράνομες αξιώσεις της Τουρκίας.

Ο «Φοίνικας της Ανατολής»

Το σχέδιο της Άγκυρας δεν είναι καινούριο. Αυτή τη φορά, μέσω της συμπερίληψης των Τουρκοκυπρίων στη διεθνή στρατιωτική άσκηση «Φοίνικας της Ανατολίας» επιχείρησε να προβάλει την πάγια θέση της για τη διχοτόμηση του νησιού και να πετύχει την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, έχοντας μάλιστα, τη «μαρτυρία» ευρωπαϊκών χωρών.

Στην άσκηση που διεξάγεται στο Ικόνιο από τις 5 έως τις 16 Ιουνίου, εκτός από το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ ήταν προγραμματισμένο να λάβουν μέρος η Ισπανία, η Πολωνία και δυνάμεις από τα κατεχόμενα. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, φρόντισε να «διαφημίσει» τις ευρωπαϊκές συμμετοχές, αναρτώντας φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταστάθμευση των δυνάμεων στις εγκαταστάσεις της 3ης Διοίκησης Αεριωθούμενων, όπου εμφανίζονται οι σημαίες της Ισπανίας και της Πολωνίας να κυματίζουν δίπλα στη «σημαία» του ψευδοκράτους.

Άμεση αντίδραση

Σε διπλωματικό επίπεδο, η κινητοποίηση Αθήνας και Λευκωσίας ήταν άμεση, με τις δύο πλευρές να ενημερώνουν συμμάχους και εταίρους για τις μονομερείς και παράνομες τουρκικές ενέργειες. Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας κατά της συμμετοχής της Ισπανίας και της Πολωνίας, οι οποίες αποχώρησαν τελικά από την άσκηση αφού ενημέρωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν γνώριζαν για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχειρεί να νομιμοποιήσει το ψευδοκράτος με αυτόν τον τρόπο. Τον Μάιο του 2021, η Άγκυρα είχε απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή στην ίδια άσκηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σλοβακία. Η ελληνική πλευρά αντέδρασε έντονα και σε συντονισμό με τη Λευκωσία προχώρησε σε σειρά από διαβήματα, πετυχαίνοντας την αποχώρηση τόσο των Σλοβάκων όσο και των Αμερικανών.

Στο παρελθόν ωστόσο, η Μεγάλη Βρετανία και η Ρουμανία δέχτηκαν να συμμετάσχουν μαζί με τις κατοχικές δυνάμεις στην άσκηση «Φοίνικας της Ανατολίας» η οποία διεξάγεται από το 2009.

Προβληματισμός σε Αθήνα και Λευκωσία

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας επισημαίνουν ότι δεν είναι αποδεκτό κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίζουν ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θίγουν τα συμφέροντα άλλου κράτους μέλους, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η στενή στρατιωτική σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Τουρκία και ορισμένες ευρωπαϊκές και μη χώρες, προκαλεί προβληματισμό και στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκεια της για μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα όπως, η πώληση των γερμανικών υποβρυχίων, οι συζητήσεις με το Λονδίνο για την αγορά Eurofighter Typhoon ως «απάντηση» στα ελληνικά Rafale αλλά και η συνεργασία της Τουρκίας με την Ισπανία στη ναυπήγηση του ελικοπτεροφόρου TCG Anadolu, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρκικού Στόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: