«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.
Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.
Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυβερνητικές πηγές: «Φάουλ» και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης από τον Βρετανό πρωθυπουργό
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εκφράζει την έντονη ενόχλησή της. Αναφέρουν ότι ήταν «φάουλ» και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης από τον Βρετανό πρωθυπουργό. Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορα τη βρετανική κυβέρνηση αλλά το Βρετανικό Μουσείο με το οποίο κάνουν συζητήσεις και θα συνεχίσουμε.
Υπενθυμίζεται ότι o Έλληνας πρωθυπουργός την Δευτέρα παραχώρησε συνέντευξη στο BBC One και την εκπομπή «Sunday with Laura Kuenssberg» για το χρόνιο αίτημα της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου» πρόσθεσε σχετικά, ενώ αναφερόμενος στην δήλωση του Κιρ Στάρμερ για τα Γλυπτά, σχολίασε: «Θα τον συναντήσω και θα σας πω εν συνεχεία».
Διαβάστε επίσης:
- Ντάουνινγκ Στριτ: Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική
- BBC: Τι προκάλεσε την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη
- Μητσοτάκης στο BBC: Τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν – Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;
- Πρόσκληση Μητσοτάκη για επενδύσεις από Λονδίνο: «Έχουμε μπει σε έναν ενάρετο κύκλο» – «Εθνική διεκδίκηση η επανένωση των Γλυπτών»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου