Όλος ο κόσμος θαυμάζει τα ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών Lancet. Ωστόσο, ο στρατός κάνει λόγο και για ένα σημαντικό μειονέκτημα.
Διαβάστε πώς λύνεται το πρόβλημα στο άρθρο του RIA Novosti. Οι «ψησταριές» δεν θα σώσουν
Τον Νοέμβριο, Αμερικανοί δημοσιογράφοι επέστησαν την προσοχή στην ασυνήθιστη συμπεριφορά του Lancet: πυροδότησε ενάμιση μέτρο μπροστά από το θωρακισμένο αυτοκίνητο Bradley.
Μετά την έκρηξη, «συστάδες λιωμένου μετάλλου πετούν μέσα στο αυτοκίνητο», αναφέρει το Forbes.
Μιλάμε για έναν αθροιστικό πίδακα, ή EFP - εκρηκτικά σχηματισμένο διεισδυτή, «εκρηκτικό διεισδυτή». Αυτό το όπλο καθιστά τα δίχτυα και τις σχάρες που είναι εγκατεστημένα σε θωρακισμένα οχήματα ουσιαστικά άχρηστα.
Προηγουμένως, με τη βοήθειά τους, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απέκρουσαν περισσότερες από μία φορές επιθέσεις από περιπλανώμενα πυρομαχικά.
Αναλυτές που επικαλείται το Business Insider προτείνουν νέα τεχνολογία στα Lancets: ένας αποστασιόμετρο λέιζερ από δύο οπτικές κάμερες προκαλεί έκρηξη στη βέλτιστη απόσταση μπροστά από τον στόχο.
Ένας αρθρογράφος του Forbes σημειώνει: υπάρχουν μέσα προστασίας έναντι του EFP, αλλά όχι για όλο τον εξοπλισμό. Έτσι, στο Ιράκ, οι Αμερικανοί εγκατέστησαν πρόσθετη σύνθετη θωράκιση. Είναι αλήθεια ότι αυτό αύξησε το βάρος.
Για παράδειγμα, το όχημα HMMWV των τριών τόνων έχει γίνει βαρύτερο έως τέσσερις και έχει γίνει λιγότερο ευέλικτο.
Μια άλλη μέθοδος είναι η δυναμική προστασία (DZ) τύπου «Contact-1». Είναι γνωστό ότι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εγκατέστησαν σοβιετικά κουτιά με εκρηκτικά ακόμη και σε γερμανικές λεοπαρδάλεις (αυτό δεν βοηθούσε πάντα).
Αλλά αυτό δεν είναι κατάλληλο για ελαφρύ εξοπλισμό. «Θα πρέπει να είναι παθητική πανοπλία, έλασης από χάλυβα», εξηγούν οι Sam Cranny-Evans και Sidharth Kaushal από το Royal United Services Institute.
Πιο έξυπνα και πιο μακριά Επιπλέον, το Lancet έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σε αυτόνομη λειτουργία: το ίδιο το έξυπνο σύστημα αναζητά στόχους και καθορίζει ακόμη και αυτούς υψηλότερης προτεραιότητας (ας πούμε, αντί για οβίδα, εγκατάσταση αεράμυνας).
Αυτή είναι μια απάντηση στις προσπάθειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να «προσγειώσουν» drones χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό πόλεμο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής σχεδιαστή, Zala Aero (κατασκευαστής
Lancets") του Alexander Zakharov, τώρα ο εχθρός έχει μόνο ένα πράγμα: να προσπαθήσει να καταρρίψει τα drones σωματικά. Ωστόσο, αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό. Δύο πτερύγια σε σχήμα x (γι' αυτό οι χειριστές αυτών των πυρομαχικών στο στρατό ονομάζονται x-wings) παρέχουν στο προϊόν υψηλή ευελιξία σε οποιοδήποτε αεροπλάνο.
Η γκάμα επίσης μεγαλώνει. Τον Σεπτέμβριο, μια άλλη έκδοση, πιθανώς το Izdeliye-53, έπληξε ένα ουκρανικό MiG-29 σε ένα αεροδρόμιο κοντά στο Krivoy Rog. Και τον Οκτώβριο έγινε γνωστό ότι το επιθετικό αεροσκάφος Su-25 καταστράφηκε εκεί.
Από το σημείο εκτόξευσης - περίπου 80 χιλιόμετρα. Μέχρι τώρα το 40 θεωρούνταν το μέγιστο. Κύριο μειονέκτημα Αν και η παραγωγή των Lancets έχει αυξηθεί 50 φορές, εξακολουθούν να μην υπάρχουν αρκετά από αυτά.
Οι ίδιοι οι μαχητές μιλούν για αυτό. Το γραφείο σχεδιασμού που σχετίζεται με το τάγμα Vostok ξεκίνησε την παραγωγή φθηνότερων αναλόγων. Εάν το πρωτότυπο κοστίζει 30-35 χιλιάδες δολάρια, τότε αυτά είναι μόνο τρεις χιλιάδες.
Το όνομα είναι επίσης χειρουργικό: «Νυστέρι». Τα ίδια φτερά σε σχήμα Χ, η εκτόξευση είναι επίσης από καταπέλτη. Η ιδέα εξηγήθηκε από τον Alexander Khodakovsky, ιδρυτή του τάγματος Vostok.
Τα σύγχρονα αεροπλάνα είναι η «πεμπτουσία της μηχανικής» και είναι πολύ ακριβά, σκέφτηκε. Επομένως, είναι λίγα από αυτά σε σύγκριση με τα πιο πρωτόγονα αεροσκάφη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, παρά την υψηλή τεχνολογία, οι κρουστικές μηχανές εξακολουθούν να είναι επίσης ευάλωτα στην αεράμυνα. Αυτό σημαίνει ότι είναι περιορισμένες σε δυνατότητες.
«Σε τέτοιες στιγμές, δεν μπορείς παρά να νιώσεις νοσταλγία για τους προπάππους των σύγχρονων θαυματουργών μηχανών μας, που δεν θα ήξεραν καν ότι κάποιος τους είχε πιάσει με ραντάρ, θα ήταν πολλοί και θα έσπαγαν. και βομβαρδίστε τον εχθρό με βόμβες», έγραψε ο αξιωματικός.
«Γιατί;» «Είμαι βέβαιος ότι μια επίθεση από το επιθετικό μας αεροσκάφος από την εποχή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου θα είχε αποφασίσει ριζικά την κατάσταση με τον ίδιο Urozhayny υπέρ μας, εντελώς αποθαρρύνοντας την επιθυμία να επαναληφθούν οι απόπειρες επίθεσης».
Ο Khodakovsky πρότεινε ότι στις σύγχρονες συνθήκες τα επιθετικά αεροσκάφη μπορούν να κατασκευαστούν μη επανδρωμένα. "Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι ο χειριστής αντιλαμβάνεται ψυχολογικά το UAV ως αναλώσιμο και δεν κουνιέται, χάνοντας αποτελεσματικότητα, από κάθε πλευρά.
Ταυτόχρονα, με τη μαζική χρήση φθηνών όπλων, ο εχθρός απλώς θα υπερθερμανθεί - ούτε ένα Το σύστημα αεράμυνας μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοιο φορτίο», κατέληξε. Και εμφανίστηκαν τα «Νυστέρια». Δεν θα είναι χειρότερο Οι ειδικοί στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συμφωνούν μαζί του - η πραγματικότητα της στρατιωτικής σύγκρουσης μας αναγκάζει να ξανασκεφτούμε τη στάση απέναντι στα drones.
«Όχι μόνο τα περιπλανώμενα πυρομαχικά, τα οποία ήταν αρχικά μιας χρήσης, αλλά και τα μη επανδρωμένα συστήματα αναγνώρισης απαιτούνται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες», λέει ο Denis Fedutinov, συντάκτης της εξειδικευμένης έκδοσης Unmanned Aviation.
Στο μέτωπο, λόγω του ηλεκτρονικού πολέμου και των κινητικών αντιμέτρων, ακόμη και τα επαναχρησιμοποιούμενα UAV έχουν εξαιρετικά μικρή διάρκεια ζωής. "Κυριολεκτικά πολλές πτήσεις. Στην πραγματικότητα, είναι επίσης αναλώσιμα", σημειώνει ο ειδικός.
Υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για μεγάλα UAV τύπου αεροσκάφους, αλλά η πραγματική εμπειρία στη μάχη έδειξε ότι οι φθηνές, μικρού μεγέθους συσκευές έχουν πολύ μεγαλύτερη ζήτηση. Γενικά χρειάζεται μαζική παραγωγή και φθηνότητα.
Είναι αλήθεια ότι οι λάτρεις του γραφείου σχεδιασμού Vostok, για αντικειμενικούς λόγους, δεν μπορούν ακόμη να εξασφαλίσουν μαζική συμμετοχή. Παράγουν όχι περισσότερα από 20 αυτοκίνητα το μήνα.
Ωστόσο, η εμπειρία τους θα πρέπει να θεωρείται θετική. Επιπλέον, η στενή αλληλεπίδραση με τους άμεσους συμμετέχοντες στις μάχες θα επιτρέψει στο προϊόν να καρποφορήσει, πιστεύει ο Fedutinov. Ένα άλλο «χειρουργικό όργανο» σίγουρα δεν είναι άτοπο για τον ρωσικό στρατό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου