Σαράντα πέντε κατηγορίες μη στρατιωτικών αγαθών που είναι χρήσιμα για τον ρωσικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων μικροτσίπ, επικοινωνιακού εξοπλισμού και εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των τηλεσκοπικών σκοπευτικών,
υπόκεινται σε εξαγωγικούς ελέγχους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας που αποσκοπούν στο να μην φτάσουν στη Ρωσία.Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, η Τουρκία ανέφερε εξαγωγές τέτοιων αγαθών αξίας 158 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Ρωσία και πέντε άλλες πρώην σοβιετικές χώρες την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 – σημαντικά περισσότερες από τον προπολεμικό μέσο όρο για την περίοδο 2015-2021, που έφθαναν τα 28 εκατομμύρια δολάρια. Οι τουρκικές εισαγωγές αυτών των αγαθών από τις χώρες της G7 είναι επίσης αυξημένες κατά περισσότερο από 60% από την περίοδο 2015-2021.
“Είναι προφανές ότι αυτά τα αγαθά πηγαίνουν στη Ρωσία“, δήλωσε στους FT η Elina Ribakova, ανώτερη συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Peterson Institute for International Economics και αντιπρόεδρος για την εξωτερική πολιτική της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου. Οι τουρκικές εξαγωγές χαρακτηρίζονται ως προοριζόμενες για το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν, αλλά οι αρχές των χωρών αυτών δεν αναφέρουν αυξημένες εισαγωγές.
Για παράδειγμα, τα τουρκικά στοιχεία ανέφεραν ότι εξήγαγε αγαθά αξίας 61 εκατομμυρίων δολαρίων στο Καζακστάν κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ το Καζακστάν ανέφερε ότι έλαβε μόνο είδη αξίας 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία. Οι FT ανέφεραν ότι αυτά τα αγαθά πιθανότατα μεταφέρονται απευθείας στη Ρωσία, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πυραύλους κρουζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν θέσει το ζήτημα, ζητώντας επιβολή κυρώσεων στις τουρκικές εταιρείες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου