«Η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει από τους στόχους της στην Ουκρανία», επέμεινε χθες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας όμως ταυτόχρονα ανοιχτός στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο
– η ίδια ακριβώς θέση που είχε περιγράψει και στις προηγούμενες πέντε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τραμπ από τις αρχές του χρόνου. Η συζήτηση διήρκεσε μία ώρα και ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ τη χαρακτήρισε «ειλικρινή».Η Μόσχα ζητεί από την Ουκρανία να παραχωρήσει τέσσερις επαρχίες, που σήμερα ελέγχονται εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς επίσης και την Κριμαία, που την προσάρτησε το 2014. Το δεύτερο βασικό αίτημα είναι να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο όροι κρίνονται απαράδεκτοι από το Κίεβο. Είχαν επίσης «μια λεπτομερή συζήτηση» για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν μίλησαν για τη διακοπή της παράδοσης ορισμένων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.
Αυτό όμως είναι το βασικό θέμα που απασχολεί την Ουκρανία, που βλέπει τους Ρώσους να προελαύνουν στα ανατολικά της χώρας, όπου χθες ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν άλλα δύο χωριά, το Ραζίν και το Μίλοβε, την ώρα που έγινε γνωστό ότι ο υποδιοικητής του ρωσικού ναυτικού σκοτώθηκε σε επίθεση στο μέτωπο. Ο υποστράτηγος Μιχαήλ Γκουντκόφ είχε προαχθεί προσωπικά από τον Πούτιν και προηγουμένως ηγείτο μιας από τις πιο διαβόητες ταξιαρχίες της Ρωσίας, της 155ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, μιας μονάδας πρώτης γραμμής που ανασυστάθηκε επανειλημμένα επειδή πολλά μέλη της είχαν σκοτωθεί – η ταξιαρχία έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου. Ο Γκουντκόφ σκοτώθηκε σε ουκρανική πυραυλική επίθεση σε στρατηγείο στην περιοχή του Κουρσκ.
Θα μιλήσουν Τραμπ – Ζελένσκι
Ομως, το σημαντικό θέμα αυτή τη στιγμή είναι η διακοπή από τις ΗΠΑ της παράδοσης πυραύλων αεράμυνας Patriot και άλλων όπλων ακριβείας στην Ουκρανία. Ο αμερικανός πρόεδρος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σήμερα, σύμφωνα με τους “Financial Times”.
Η εξέλιξη αυτή απασχολεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους, με τον ιταλό υπουργό Αμυνας Γκουίντο Κροσέτο να δηλώνει χθες ότι η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει στρατιωτική απειλή για τα εδάφη χωρών – μελών του ΝΑΤΟ μέσα σε πέντε χρόνια. Μιλώντας σε βουλευτές για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Κροσέτο ανέφερε: «Οι σύμμαχοι μοιράστηκαν ανησυχίες για την αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία. Ακόμα κι αν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, δεν φαίνεται η Ρωσία να σταματά την κατασκευή όπλων».
Η διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία δεν θα μπορούσε να γίνει σε χειρότερη στιγμή, σημειώνουν οι “New York Times”.
Ακόμα και πριν από την απόφαση, το Κίεβο αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει τη ρωσική τεχνολογία, τις τακτικές και τον αριθμό των στρατευμάτων. Η Ρωσία ήδη αναπτύσσει ευέλικτους βαλλιστικούς πυραύλους, ικανούς να αποφεύγουν το ραντάρ του περίφημου συστήματος αεράμυνας Patriot, και εκτοξεύει ρεκόρ drones βομβαρδίζοντας την Ουκρανία κάθε δύο ή τρεις νύχτες.
Τώρα η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει, καθώς η Ουάσιγκτον έχει ακυρώσει, μεταξύ άλλων, την αποστολή δεκάδων πυραύλων αεράμυνας Patriot, πυραύλων ακριβείας GMLRS, πυρομαχικών πυροβολικού, εκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger, πυραύλων για μαχητικά αεροσκάφη F-16, όπως οι αντιαρματικοί πύραυλοι Hellfire, και εκτοξευτών χειροβομβίδων.
Οι πύραυλοι Patriot αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αεράμυνας της Ουκρανίας κατά των ρωσικών πυραύλων. Αλλά ο αριθμός τους μειώνεται και η χρήση τους είναι ολοένα και πιο σπάνια. Γι’ αυτό ο Ζελένσκι πρότεινε στον Τραμπ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ να αγοράσει η Ουκρανία αμερικανικά όπλα, με έμφαση στους Patriot – τα χρήματα για την απόκτησή τους θα προέρχονται από ευρωπαίους συμμάχους. Ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι θα διερευνήσει ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες.
Η Ουάσιγκτον διατηρεί τη βοήθειά της προς την Ουκρανία όσον αφορά τις πληροφορίες σχετικά με την κίνηση ρωσικών στρατευμάτων, τα κέντρα στρατιωτικής εφοδιαστικής του εισβολέα και, ιδιαίτερα, την απογείωση βομβαρδιστικών στη Ρωσία ή την εκτόξευση πυραύλων από ρωσικό έδαφος. Αυτές οι πληροφορίες είναι το κλειδί για την προειδοποίηση του πληθυσμού για έναν επικείμενο βομβαρδισμό και την προετοιμασία της άμυνας της Ουκρανίας.
Αυτές οι πληροφορίες είναι ο κύριος μοχλός πίεσης του Τραμπ στο Κίεβο, όπως αποδείχθηκε τον Μάρτιο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε αναστολή για αρκετές ημέρες προκειμένου να αναγκάσει τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους διαπραγματευτικούς του όρους με τη Ρωσία και να σφραγίσει τη συμφωνία για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου