Μαναλ αλ-Σαρίφ: Η γυναίκα που έγραψε ιστορία γιατί οδήγησε το αυτοκίνητο της

Έγινε κατά λάθος ακτιβίστρια. Δεν ήθελε ποτέ κάτι τέτοιο και συνεχίζει να λέει πως δεν το θέλει, αφού το μόνο που της έχει φέρει μέχρι στιγμής είναι προβλήματα και απώλειες.
Η ατυχία της ήταν πως γεννήθηκε γυναίκα σε μία χώρα σαν τη Σαουδική Αραβία, όπου δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει μια γυναίκα, εάν δεν πάρει την άδεια ενός άντρα.

Η Μαναλ αλ-Σαριφ έφτασε στο σημείο που δεν άντεχε άλλο πριν από έξι χρόνια, όταν ήταν 32 ετών. Είχε επισκεφτεί έναν γιατρό νωρίτερα και προχωρούσε στον δρόμο ψάχνοντας ταξί. Άντρες περνούσαν δίπλα της, με τα δικά τους αυτοκίνητα, της φώναζαν και την πείραζαν. Ένας μάλιστα την ακολούθησε για μεγάλο διάστημα με αποτέλεσμα εκείνη να τρομοκρατηθεί. Του πέταξε μία πέτρα στο αυτοκίνητο και έφυγε τρέχοντας ευελπιστώντας πως δεν θα την προλάβει. Παρότι είχε δίπλωμα οδήγησης και δικό της αυτοκίνητο δεν επιτρέπονταν με βάση το νόμο να το οδηγήσει. Το είχε αγοράσει άλλωστε όταν ήταν παντρεμένη και είχε οδηγό.
«Γιατί πρέπει να υφίσταμαι αυτόν τον εξευτελισμό» είπε μιλώντας στους Times «Γιατί δεν μπορώ να οδηγήσω όταν έχω αυτοκίνητο και δίπλωμα; Γιατί πρέπει να ζητάω από συναδέλφους να με πάνε κάπου, ή από τον αδελφό μου ή να ψάξω για οδηγό;»
Έτσι το 2011 η αλ-Σαριφ έγραψε ιστορία γυρίζοντας ένα βίντεο ενώ οδηγούσε, Το ανέβασε στο you tube κι αυτό έκανε πάνω από 700.000 views την πρώτη ημέρα. Από την άλλη πλευρά εκείνη πέρασε μία εβδομάδα στη φυλακή παρέα με τις κατσαρίδες για το αδίκημα της «οδήγησης ενώ ήταν θηλυκό».
Δεν ήταν όμως μόνο η ίδια που υπέστη τις συνέπειες της πράξης αυτής. Μαζί υπέφερε και η οικογένεια της, ο αδελφός της και η οικογένεια του, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα λόγω της απίστευτης επίθεσης που δέχονταν.
Η ίδια έφυγε για τρεις μήνες στην Αμερική κι εκεί, βλέποντας την διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν οι γυναίκες, κατάλαβε πως υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος ζωής, τον οποίο θα ήθελε και η ίδια να έχει.
Αποφάσισε πως δεν θέλει να φοράει άλλο μπούρκα, πως θέλει να ζήσει μια ζωή ελεύθερη «Οι γυναίκες πρέπει να καταλάβουν πως τους αξίζει να τους αντιμετωπίζουν ισότιμα. Με ανέθρεψαν να ακολουθώ τους κανόνες και να ακούω τους άντρες. Μου έλεγαν πως το να καλύπτουμε τα πρόσωπα μας ήταν για να ευχαριστήσουμε Το Θεό, όμως όταν καλύπτεις το πρόσωπο μιας γυναίκας, τότε την κάνεις αόρατη. Χάνει την ταυτότητα της».
Η 38χρονη αλ-Σαριφ παντρεύτηκε έναν ξένο άντρα, Βραζιλιάνο κι αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Αυτό σημαίνει πως βλέπει τον 12χρονο γιο της τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο. Τώρα έχει έναν ακόμα γιο, δύο χρονών που δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον μεγάλο του αδελφό «Θέλω πολύ να πάω πίσω στη Σαουδική Αραβία και τα δύο μου παιδιά να είναι μαζί. Πίστευα πως λίγους μήνες μετά τον γάμο θα εγκριθεί τελικά από την κυβέρνηση, όμως μετά από πέντε χρόνια αυτό ακόμα δεν έχει συμβεί. Αυτό σημαίνει να είσαι ακτιβίστρια στη χώρα μου. Καλωσορίσατε στη ζωή μου. Καλωσορίσατε στην Σαουδική Αραβία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: