Πως έφτασε η Σάντερλαντ να πωλείται 50 εκατ. λίρες;

Η Σάντερλαντ στα όρια της διάλυσης και οι προβολείς του Stadium of Light τρεμοσβήνουν! Ενας ιστορικός σύλλογος, με ένα απίθανο στάδιο, εξαιρετική υποδομή σε κατηφόρα χωρίς φρένα. Η ήττα από τη Μπρένφορντ κράτησε την ομάδα κάτω από τα ζώνη του υποβιβασμού και οι οπαδοί εξοργισμένοι ζήτησαν ακόμα μια φορά την πώληση του συλλόγου «Το κλαμπ έχει εξαιρετική υποδομή, δεν υπάρχουν παγίδες, αλλά χρειάζεται έναν αγοραστή» είπε άνθρωπος του δ.σ. με την τιμή πώλησης να αγγίζει τα 50 εκατ.
λίρες!
Ναι, δεν έγινε κάποιο λάθος, η Σάντερλαντ βγαίνει στο σφυρί με λιγότερα χρήματα απ όσα χρειάστηκε να δαπανήσει η Αρσεναλ για τον Ομπαμεγιάνγκ και η Σίτι για τον Γουόκερ.
Ελις Σορτ, ένας καταστροφικός ιδιοκτήτης! Οι αποφάσεις του οδήγησαν στο χάος, κυριάρχησε σε ένα κακοτυχισμένο, ημιτελές σχέδιο, παρέδωσε χρήματα και εξουσία σε ανθρώπους που δεν άξιζαν. Η ομάδα είναι ζωντανή - νεκρή εξαιτίας της αμέλειας του ιδιοκτήτη της.
Ολα έγιναν σε λιγότερο από μια δεκαετία. Το 2009, ο Σορτ παρουσίασε το όραμά του. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε αυτό το καλό κλαμπ και να συνεχίσουμε να το βελτιώνουμε» τόνιζε ο Ιρλανδο-Αμερικανός επιχειρηματίας. «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτό το καλοκαίρι για να φέρουμε αυτή την ομάδα σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να προσπαθήσουμε να τελειώσουμε στην πρώτη δεκάδα της επόμενης σεζόν. Δεν θέλω ποτέ να τη δω να δίνει μάχη υποβιβασμού και δεν θέλω οι οπαδοί να πρέπει να το περάσουν αυτό. Δεν θέλω να υποσχεθώ πράγματα που δεν μπορώ να κάνω, αλλά αυτά που υπόσχομαι να μπορούν να γίνουν». Υπήρχε όντως νόημα σε αυτά τα λόγια. Υποσχέσεις που δόθηκαν μόλις ανέλαβε τη Σάντερλαρντ. Κι όμως δεν υπήρξε κάτι το μεγαλειώδες, δεν μίλησε για τρόπαια και πορείες στο Champions League, γεγονός που σκόρπισε αισιοδοξία στους φιλάθλους.
Μετά την πορεία με τον Νάιαλ Κουίν και τις φιλότιμες προσπάθειες του, έπρεπε να γίνει το επόμενο βήμα. Ο Σορτ προσπάθησε να μπει δυναμικά, θέλησε να γίνει ένα με τους οπαδούς, αλλά ορισμένες φορές έβγαζε κάτι υπερβολικό, ίσως και ψεύτικο! Πολλοί τόνιζαν πως επεδίωκε να κρατήσει στην επιφάνεια την έχθρα με τη Νιούκαστλ, χωρίς να κοιτάζει να δώσει το κάτι παραπάνω στον δικό του σύλλογο. Κι όμως η κατάσταση στις δυο ομάδες είναι εντελώς διαφορετική. Οι οπαδοί της Νιουκάστλ είναι διαρκώς σε... πόλεμο με τον Άσλεϊ. Διαδηλώσεις εναντίον του και κατά της διοίκησης και πολλά άλλα. Η οργή του κόσμου έγινε αντιληπτή και άρχισε να καταγράφεται. Στην Σάντερλαρντ ήταν αλλιώς.

Ο Σορτ επένδυσε, έβαλε χρήματα, κάλυψε τα λάθη του και δεν άφησε την ομάδα να χρεοκοπήσει, όμως η μια είναι στην Premier League και η άλλη κινδυνεύει να πέσει στη League 1. Τη σεζόν 2014-15 η Σάντερλαντ απώλεσε 25 εκατ. λίρες και ήταν η 3η πιο μεγάλη απώλεια από τις έξι top ομάδες της κατηγορίας που έχουν χάσει πολλά. Οι Μαυρόγατες έμειναν δέκα σερί σεζόν στην Premier League, η πιο μεγάλη τους παραμονή σε διάρκεια μετά την πρώτη φορά που βρέθηκαν στα σαλόνια το 1958, ωστόσο ποτέ δεν μπήκαν στο κλίμα της κατηγορίας. Ο Ντέιβιντ Μόγιες ήταν ο υπεύθυνος για τον υποβιβασμό, αλλά για τη γενικότερη κατάσταση μόνο ο Σορτ μπορεί να κάτσει στο... εδώλιο. Δώδεκα αλλαγές προπονητών από το 2008, αλλά στήριξη στον Σκωτσέζο που διέλυε τα πάντα. Κακοδιαχείριση, αγορά πολλών παικτών με μικρή μεταπωλητική αξία και κακό ποδόσφαιρο. Ενας φαύλος κύκλος που διόγκωνε το χρέος κι έφερνε την ομάδα πιο κοντά στην καταστροφή. Ο ίδιος ανέφερε την ανάγκη... συμβιβασμού με τους οπαδούς και όλοι να πορευθούν μαζί. Πότε όμως θα είναι αποδεκτή η εικόνα της ομάδας; Πόση υπομονή κάνει κάποιος; Για μία ομάδα με 2 νίκες σε 14 μήνες; Για έναν ενδεχόμενο οδυνηρό υποβιβασμό ή ακόμα και για διαρκή... πτώση ακόμα και 2 κατηγοριών κάτω; Ο χρόνος θα δείξει, αν και ο μεγαλομέτοχος επέλεξε να μένει περισσότερο στις ΗΠΑ και να μην ακούει τίποτα...
Η ιστοσελίδα ανεξάρτητων οπαδών «Roker» έκανε την αρχή πριν μερικούς μήνες και σε γκάλοπ της ρωτούσε τους φίλους της Σάντερλαντ αν θα διαμαρτύρονταν για την κατάσταση που επικρατεί στο σύλλογο... Χιλιάδες ήταν οι φίλαθλοι που πήραν μέρος και ποσοστό μεγαλύτερο του 70% ζητούσαν την αλλαγή της κατάστασης «Ο θυμός είναι πολύ πιο χρήσιμο συναίσθημα από την απλή απάθεια» τόνισε ο Ντέιβιντ Πρις, πρώην γκολκίπερ της ομάδας. Ωστόσο, από το τελευταίο ματς με τη Σουόνσι στην Premier League μέχρι και το φετινό με την Ιπσουιτς ο κόσμος δείχνει την αδιαφορία του, καθώς η συμμετοχή στις εντός έδρας αναμετρήσεις έχει μειωθεί περίπου 30%. Δεν υπάρχει θυμός, η αδιαφορία είναι λυπηρή! Στα λόγια του θρύλου της ομάδας, Πίτερ Ριντ αποτυπώνεται η κατάσταση στην ομάδα «Κάποιος πρέπει να γυρίσει τώρα το διακόπτη. Ενας εκ των μεγαλυτέρων συλλόγων της Αγγλίας κινδυνεύει να βυθιστεί. Υπήρχε ένα τεράστιο πάθος για το ποδόσφαιρο στην πόλη, αλλά τώρα... Αν μπορούσα να τους δώσω ξανά αυτή τη φλόγα. Πρέπει να τους αφήσουμε να ξαναζήσουν το όνειρο».
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: