Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 8:30 το πρωί της Παρασκευής (3/11) στην Εύβοια. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 6 Χλμ. ανατολικά του Προκοπίου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,2 χιλιόμετρα.
Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με την Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής καθώς και το αντίστοιχο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.
Δείτε πως κατέγραψε το σεισμό ο σεισμογράφος της Σεργούλας του Πανεπιστημίου Πατρών
«Ταρακουνήθηκαν» για τα καλά οι κάτοικοι της Εύβοιας από την έντονη σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αλλά και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν, που σημειώθηκαν νωρίτερα.
Αισθητή η σεισμική δραστηριότητα σε Αττική, Βοιωτία, Κορινθία και Αργολίδα.
Συγκεκριμένα, ο σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Εύβοια στις 8.26 το πρωί, με επίκεντρο 6 χλμ ανατολικά του Προκοπίου. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο κατέγραψε τον ίδιο σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος που υπολογίζεται στα 14,2 χλμ.
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική, ενώ σημειώθηκε μετασεισμός 3 Ρίχτερ στις 8.51. Είχε προηγηθεί άλλη μια δόνηση μεγέθους 2 Ρίχτερ με επίκεντρο σε μικρή απόσταση 11 Χλμ. ΔΒΔ του Λιμνιώνα Ευβοίας και ακολούθησε άλλη μια στις 8.33 μεγέθους 3,7 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος τα 5 χλμ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές, ενώ ξεκινούν άμεσα οι έλεγχοι.
Ευθύμιος Λέκκας: «Η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς»
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε σχετικά ότι, «πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή».
«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση» είπε. Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. Όπως διευκρινίζει ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.
Έπεσε η ψευδοροφή του Α.Τ Μαντουδίου!
Σύμφωνα με πληροφορίες, υλικές ζημιές καταγράφηκαν στο Α.Τ Μαντουδίου, καθώς έπεσε η ψευδοροφή του κτιρίου, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός τόνισε ότι ο σεισμός των 5,2 ρίχτερ έχει επίκεντρο στην περιοχή στο Πήλι και ότι έχουν γίνει κατολισθήσεις σε κάποιες περιοχές. Επίσης έχουν μικρές υλικές ζημιές σε επιχειρήσεις που έχουν σπάσει τζάμια κυρίως στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο. Τα σχολεία σταμάτησαν τα μαθήματα και έβγαλαν τα παιδιά έξω .Οι δήμαρχοι θα αποφασίσουν για το εάν θα συνεχίσουν τα μαθήματα. Η περιφέρεια σπεύδει με τους μηχανισμούς της για τον έλεγχο που απαιτείται.
Έλεγχος στα σχολεία της Β. Εύβοιας
Αυτή την ώρα, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Καντζούρας με την αστυνομία συντονίζονται ώστε να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στα κτίρια των σχολείων κυρίως, αλλά και στα δημόσια κτίρια του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας.
Διαβάστε ακόμα:
Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ και μετασεισμός 3,8 στην Εύβοια – Ταρακουνήθηκε και η Αθήνα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Δεν υπάρχει ανησυχία αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να γίνει κάποιος ισχυρότερος»
Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον σεισμολόγο, Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Ήταν ένας σεισμός 5,2 Ρίχτερ στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας, μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα και κάποια χιλιόμετρα μακριά από τα Ψαχνά. Δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο η σεισμικότητα στην περιοχή ιστορικά. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάτι το ιδιαίτερο εκτός από μια ακολουθία που θα ξεκινήσει στην περιοχή στην οποία οι πιο σημαντικοί σεισμοί θα γίνουν αισθητοί στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν έχει σημαντική ιστορική σεισμικότητα. Δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην περιοχή.» Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανησυχία μετά τον σεισμό, ο σεισμολόγος είπε: «Ιδιαίτερη ανησυχία δεν υπάρχει, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να γίνει κάποιος ισχυρότερος στην περιοχή. Οπουδήποτε στον ελληνικό χώρο μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός. Όμως η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας.»
«Οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν τις κατοικίες που είναι παλιές»
«Είναι νωρίς για να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Με βάση το ιστορικό δεδομένο δεν έχουμε μεγάλους σεισμούς στην περιοχή. Πιθανότατα αυτός ο σεισμός να είναι η οροφή, ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν τις κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς στις κατολισθήσεις. Για το τι θα ακολουθήσει θα το δούμε στη συνέχεια με βάση τις καταγραφές».
Λίγο αργότερα σημειώθηκαν δύο μετασεισμοί μεγέθους 3,7 και 2,6 Ρίχτερ αντίστοιχα.
ΣΕΙΣΜΟΣ: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης
Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:
- Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
- Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.
Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:
- Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
- Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
- Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.
Ακολουθήστε τη Ζούγκλα στο google news και ενημερωθείτε πρώτοι από όλους
Διαβάστε τα εγκυρότερα νέα και ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, στο zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου