Πριν από την ανακάλυψη και την ανάπτυξη των αντιβιοτικών, οι βακτηριακές λοιμώξεις αποτελούσαν κύρια αιτία θανάτου καθώς αυξάνονταν γρήγορα και εξαπλώθηκαν σε όλο το σώμα.
Η εισαγωγή των αντιβιοτικών έφερε επανάσταση στην ιατρική, καθιστώντας δυνατή τη θεραπεία και τη θεραπεία λοιμώξεων που κάποτε θανατηφόρες.
Παρά τα οφέλη των αντιβιοτικών, τα βακτήρια έχουν την ικανότητα να εξελίσσονται και να αναπτύσσουν αντοχή σε αυτά τα φάρμακα.
Η υπερβολική χρήση και η κακή χρήση αντιβιοτικών οδήγησαν σε ανησυχητική αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, που αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.
Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά με σύνεση και να εξετάζονται εναλλακτικές στρατηγικές για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Μια τέτοια στρατηγική είναι η ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων καταναλώνοντας μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
Επιπλέον, ορισμένες φυσικές τροφές έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξόντωση των επιβλαβών βακτηρίων και στην πρόληψη της μόλυνσης.
Είναι ενδιαφέρον ότι ένα από τα φυσικά αντιβιοτικά τρόφιμα είναι επίσης ένα από τα πιο διάσημα δώρα στην ιστορία, μπορείτε να μαντέψετε τι είναι;
Πριν αποκαλύψουμε την απάντηση, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία της διατήρησης της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών για την πρόληψη μιας παγκόσμιας κρίσης υγείας.
Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών
Η ευρεία χρήση αντιβιοτικών στις ζωοτροφές έχει οδηγήσει σε ανησυχητική αύξηση των υπολειμμάτων αντιβιοτικών στο κρέας που καταναλώνουμε. Ομοίως, η απόρριψη της περίσσειας φαρμάκων από τον άνθρωπο έχει οδηγήσει στη μόλυνση του νερού μας με αντιβιοτικά. Το αποτέλεσμα είναι να λαμβάνουμε συνεχώς αντιβιοτικά, ακόμα και όταν δεν τα χρειαζόμαστε.
Επιπλέον, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών έχει οδηγήσει τους ασθενείς να τα απαιτούν ακόμη και για ιογενείς λοιμώξεις, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που ωθεί την αντοχή στα αντιβιοτικά στα όριά του και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Ενώ αναπτύσσονται νέα αντιβιοτικά, δεν παράγονται αρκετά γρήγορα ώστε να συμβαδίζουν με τον αυξανόμενο αριθμό των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων. Είναι σημαντικό να προσέχουμε τα αντιβιοτικά που καταναλώνουμε και να τα παίρνουμε μόνο όταν είναι απαραίτητο. Επιπλέον, υπάρχουν φυσικές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων χωρίς την ανάγκη αντιβιοτικών.
Αν και είναι αδύνατο να εξαλείψουμε εντελώς την έκθεση στα αντιβιοτικά στα τρόφιμα και το νερό μας, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας έχοντας μεγαλύτερη επίγνωση των αντιβιοτικών που καταναλώνουμε. Δίνοντας στο σώμα μας την ευκαιρία να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις με την υποστήριξη φυσικών αντιβιοτικών τροφών, μπορούμε να μειώσουμε την ανάγκη για αντιβιοτικά και να βοηθήσουμε στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
1. Σκόρδο
Το σκόρδο είναι μια ευέλικτη υπερτροφή με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Για αιώνες, είναι βραβευμένο για τις φυσικές αντιβιοτικές του ιδιότητες, καθώς και για τις ισχυρές αντιικές, αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες.
Όλα αυτά τα οφέλη για την υγεία μπορούν να αποδοθούν στην παρουσία της αλισίνης, μιας ισχυρής ένωσης που βρίσκεται επίσης στα κρεμμύδια. Για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, η ενσωμάτωση θρυμματισμένου σκόρδου στη διατροφή σας μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, είτε καταναλώνεται ελαφρά μαγειρεμένο είτε ωμό.
2. Λάδι Ρίγανης
Η ρίγανη είναι ένα γευστικό βότανο με φυσικές αντιβιοτικές ιδιότητες, χάρη στην υψηλή συγκέντρωση καρβακρόλης. Αυτή η ισχυρή ένωση έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική έναντι μιας σειράς βακτηριακών λοιμώξεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα.
Για να αποκομίσετε πλήρως τα οφέλη των φυσικών αντιβιοτικών ιδιοτήτων της ρίγανης, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα ελαίου ρίγανης που περιέχει τουλάχιστον 70% καρβακρόλη. Αυτό το προϊόν έχει επίσης αντιμυκητιακές ιδιότητες, καθιστώντας το μια χρήσιμη τοπική θεραπεία για διάφορα δερματικά προβλήματα.
3. Εχινάκεια
Η εχινάκεια είναι μια πολύ γνωστή φυσική θεραπεία που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, αλλά η αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία του ιού που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα είναι ακόμα υπό συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα.
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η εχινάκεια μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων, ανοιχτών πληγών, ακόμη και δηλητηρίασης αίματος. Είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, καθιστώντας το πολύτιμη προσθήκη σε κάθε ντουλάπι φυσικών φαρμάκων.
4. Πιπέρι καγιέν
Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η ενσωμάτωση του πικάντικου πιπεριού καγιέν στη διατροφή σας μπορεί πραγματικά να είναι πολύ ευεργετική όταν αισθάνεστε κάτω από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό το φλογερό μπαχαρικό είναι ταυτόχρονα αντιβιοτικό και αντιμυκητιασικό, καθιστώντας το ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση των ασθενειών.
Για να αποφύγετε οποιαδήποτε ενόχληση ή ερεθισμό, είναι καλύτερο να αραιώσετε το πιπέρι καγιέν με ένα λάδι μεταφοράς, όπως ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποκομίσετε τα οφέλη του μπαχαρικού χωρίς να βλάψετε τους ευαίσθητους ιστούς. Προχωρήστε λοιπόν και νιώστε το έγκαυμα – μπορεί απλώς να σας βοηθήσει να συντομεύσετε τη διάρκεια της ασθένειάς σας!
5. Εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ
Την επόμενη φορά που θα απολαύσετε ένα γκρέιπφρουτ για πρωινό, μην πετάξετε τους σπόρους – μπορεί να είναι πιο πολύτιμοι από όσο νομίζετε! Έρευνες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα από τους σπόρους του γκρέιπφρουτ είναι εξίσου ισχυρό με τα ενεργά συστατικά των αντιβακτηριακών σαπουνιών.
Αυτό το ευέλικτο εκχύλισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας βακτηριακών λοιμώξεων όταν λαμβάνεται εσωτερικά ή για εξωτερική χρήση για την πρόληψη της εξάπλωσης κονδυλωμάτων και άλλων μεταδοτικών ασθενειών. Μην αφήσετε λοιπόν αυτούς τους σπόρους γκρέιπφρουτ να πάνε χαμένοι – μπορεί απλώς να είναι το επόμενο μυστικό σας όπλο στην καταπολέμηση της ασθένειας!
6. Τζίντζερ
Η ενσωμάτωση του τζίντζερ στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτό το ευέλικτο μπαχαρικό περιέχει τζίντζερόλη, ένα ενεργό συστατικό που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και ότι προλαμβάνει ή ανακουφίζει πεπτικά προβλήματα.
Το τζίντζερ έχει επίσης επαινεθεί από καιρό για τις φυσικές αντιβιοτικές του ιδιότητες, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση των τροφιμογενών παθογόνων. Καταναλώνοντας μικρή ποσότητα τζίντζερ με τα γεύματά σας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να αρρωστήσετε, ακόμα κι αν έχετε εκτεθεί σε κοινά βακτήρια όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια ή το καμπυλοβακτηρίδιο. Αρωματίστε λοιπόν τα γεύματά σας με τζίντζερ για να δώσετε στο σώμα σας μια επιπλέον ώθηση προστασίας!
7. Λάχανο
Ενώ είναι αλήθεια ότι το λάχανο και άλλα σταυρανθή λαχανικά έχουν τη φήμη ότι προκαλούν γαστρεντερική δυσφορία, οι μοναδικές ιδιότητές τους μπορεί πραγματικά να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των βακτηρίων.
Οι ενώσεις θείου που υπάρχουν στο λάχανο μπορεί να προκαλούν αέρια, αλλά είναι επίσης αποτελεσματικές στην καταστροφή των επιβλαβών κυττάρων. Όταν τρώγεται ωμό, το λάχανο είναι ιδιαίτερα ισχυρό ως αντιβακτηριδιακός παράγοντας. Επομένως, μην διστάσετε να προσθέσετε λίγο ωμό λάχανο στις σαλάτες ή τα σάντουιτς σας – μπορεί απλώς να είναι το κλειδί για την ενίσχυση της άμυνας του σώματός σας έναντι των επιβλαβών βακτηρίων.
8. Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας έχει αποκτήσει ευρεία δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως προϊόν πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Αυτό το ευέλικτο λάδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και διαθέτει ισχυρές αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Επιπλέον, η ενσωμάτωση μέτριων ποσοτήτων λαδιού καρύδας στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, επομένως είναι καλύτερο να το χρησιμοποιείτε με μέτρο. Προσέχοντας και καταναλώνοντας λάδι καρύδας σε κατάλληλες ποσότητες, μπορείτε να αποκομίσετε πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία χωρίς να θέσετε την υγεία σας σε κίνδυνο.
9. Μηλόξυδο
Καθώς οι τρέλες για την υγεία συνεχίζουν να σαρώνουν το έθνος, μια δημοφιλής τάση που έχει τραβήξει την προσοχή είναι η χρήση μηλόξυδου. Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι αυτό το ξύδι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στην πρόληψη του καρκίνου και στη θεραπεία μιας ποικιλίας προβλημάτων υγείας.
Ενώ οι ισχυρισμοί για τα πολλά οφέλη του ACV δεν έχουν ακόμη πλήρως τεκμηριωθεί, γνωρίζουμε ότι έχει αντιβιοτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Έτσι, είτε επιλέγετε να καταναλώνετε ACV σε τακτική βάση είτε μόνο όταν αισθάνεστε κάτω από τις καιρικές συνθήκες, η ενσωμάτωση αυτού του ξιδιού στο πρόγραμμα υγείας σας μπορεί να αποδειχθεί μια σοφή επιλογή.
Εκχύλισμα φύλλων ελιάς
Εκτός από τα νόστιμα φρούτα και το λάδι της, τα φύλλα της ελιάς έχουν αναγνωριστεί και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Το εκχύλισμα από φύλλα ελιάς έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσικό φάρμακο για τη μείωση του πυρετού από τις αρχές του 1800. Έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικό στη θεραπεία της ελονοσίας. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ελενολικό οξύ, μια ένωση που υπάρχει στα φύλλα της ελιάς, δρα ως ισχυρό αντιβιοτικό, ικανό να σκοτώνει βακτήρια, ιούς και μύκητες. Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς είναι ευρέως διαθέσιμο στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και στο διαδίκτυο.
Είστε εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύετε με υπερανάπτυξη Candida στο έντερο; Το βότανο Pau d'arco μπορεί να είναι απλώς η φυσική θεραπεία που ψάχνατε. Όχι μόνο βοηθά στη θεραπεία της Candida, αλλά μειώνει επίσης την επιθυμία για ζάχαρη που συχνά συνοδεύει αυτή τη μόλυνση.
Αυτό το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια για τη θεραπεία της υπερανάπτυξης μυκήτων και μια πρόσφατη μελέτη στη Βραζιλία επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητά του κατά της ζύμης. Μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του Pau d'arco πίνοντάς το ως τσάι, αν και η γεύση του μπορεί να χρειαστεί λίγο να το συνηθίσετε.
Ο κουρκουμάς, ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συνήθως στην ινδική κουζίνα, κερδίζει δημοτικότητα στην ολιστική κοινότητα υγείας λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων του. Ένα από τα κύρια συστατικά της, η κουρκουμίνη, έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση της φλεγμονής και της γαστρικής βλάβης που προκαλείται από το έλκος στομάχου.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό – μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση κουρκουμά μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από συμπτώματα αλλεργίας, όπως ο αλλεργικός πυρετός και η ρινίτιδα. Πιστεύεται ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων στο σώμα.
Εκτός από τα φαρμακευτικά του οφέλη, ο κουρκουμάς είναι ένα ευέλικτο μπαχαρικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα, από κάρυ μέχρι smoothies. Διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος για όσους θέλουν να το λάβουν σε υψηλότερες δόσεις.
Εάν παλεύετε με ανισορροπίες του εντέρου, τα συνθετικά αντιβιοτικά μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή σας. Αντίθετα, δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.
Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι γνωστές για τις προβιοτικές τους ιδιότητες, οι οποίες προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Έχουν χρησιμοποιηθεί και επαινεθεί από ολιστικούς επαγγελματίες υγείας εδώ και χρόνια.
Επιπλέον, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το ξινολάχανο, τα ωμά τουρσιά, το γιαούρτι χωρίς γαλακτοκομικά και το κορεάτικο kimchi είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μικροοργανισμούς που το σώμα μπορεί εύκολα και αποτελεσματικά να χρησιμοποιήσει.
Το κολλοειδές ασήμι είναι ένα αμφιλεγόμενο φάρμακο τα τελευταία χρόνια, με κάποιους να επιδοκιμάζουν τις ικανότητές του να σκοτώνει τα μικρόβια, ενώ άλλοι προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους του.
Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1900 από τον Alfred Searle, ο κολλοειδής άργυρος βρέθηκε να έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Στη δεκαετία του 1970, ο Δρ Robert O Becker του Πανεπιστημίου των Συρακουσών διεξήγαγε έρευνα για την ουσία και διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να σκοτώσει βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων στελεχών που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Παρά τα ευρήματα αυτά, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του κολλοειδούς αργύρου. Η αμερικανική FDA έχει προειδοποιήσει κατά της χρήσης του, επικαλούμενη κινδύνους όπως η αργυρία, μια πάθηση που προκαλεί το δέρμα να γίνει μπλε-γκρι. Όπως με κάθε εναλλακτική θεραπεία, είναι σημαντικό να ερευνήσετε και να σταθμίσετε τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους πριν από τη χρήση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου